Foto: Shutterstock

No 12 izanalizētajiem ūdens avotiem Latvijā, septiņos atklātas bīstamas baktērijas – zarnu nūjiņas vai koliformas –, kas var izraisīt nopietnas veselības kaites, pirmdien vēsta Latvija Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Ūdeni analizēja laboratorijā "Bior". Kurzemes Rojas avotā atrastas koliformas baktērijas, bet Dundagā Dakterlejas svētavotā un avotā pie Lielā Nabes ezera Kuldīgas novadā bīstamās baktērijas nekonstatēja.

Par labu esam atzīts arī Aglonas svētavots Latgalē. Savukārt Mīlestības kalniņa avotā Kārsavā atrastas gan e-coli (zarnu nūjiņas) baktērijas un koliformas baktērijas. Par dziedniecisko uzskatītais Jersikas pagasta Madaliņas baznīcas svētavots satur gan e-coli baktērijas, gan koliformas baktērijas, gan zarnu enterokokus.

Vidzemē labs ūdens atrodams Vecpiebalgas novada Taurenes pagasta Bānužu svētavotā un Sarkaņu pagasta Biksēres avota ūdenī. Siguldas Saltavota ūdenī atrastas e-coli baktērijas un koliformas baktērijas.

Analīzes veiktas arī Zemgalē un Pierīgā. Ķekavas avotā atrastas abas bīstamās baktērijas. Iecavas Dievdārziņa avotā e-coli baktērijas neatrada, taču konstatētas koliformas baktērijas. Vilces dabas parka avotā, netālu no Elejas Jelgavas novadā, atrastas e-coli baktērijas, koliformas baktērijas un zarnu enterokoki.

E-coli baktēriju un koliformu baktēriju klātbūtne nozīmē, ka tās nāk vai nu no cilvēka vai kāda dzīvnieka fekālijām, skaidro raidījums. Ļaunākās no šīm baktērijām var izraisīt zarnu slimības, kuru simptomi visbiežāk ir vēdersāpes, vemšana, caureja. Bērniem var būt arī ļoti augsta temperatūra.

Rīgas Tehniskās universitātes prorektors un profesors Tālis Juhns pieļauj, ka diezin vai ūdens ar šīm baktērijām jau iztek no zemes dzīlēm, iespējams, tās ienesuši paši cilvēki vai nu ar netīrām rokām, vai nu kaut kur netālu kārtojot savas dabiskās vajadzības. Viņš aicina pašvaldības tam pievērst uzmanību, iespējams, veikt kādu nelielu izpēti, lai cilvēki dzertu veselībai nekaitīgu ūdeni.

Raidījums pasūtīja arī pārbaudītā ūdens ķīmisko analīzi. Pēc ķīmiskā sastāva avotu ūdeņi lielā mērā ir līdzvērtīgi veikalos nopērkamajiem ūdeņiem, vienīgi jārēķinās, ka tie kalcija dēļ veidos vairāk nogulšņu. Raidījums secina – nevar apgalvot, ka avota ūdens ir labāks par veikalā nopērkamo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!