Foto: LETA
Trešdien visā Latvijā atzīmē Lāčplēša dienu, kurā pieminam un godinām neatkarīgās Latvijas armijas karavīrus, kuri izcīnīja uzvaru pār tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī.

Todien Rīgā izšķīrās 1918. gada 18. novembrī dibinātās Latvijas Republikas liktenis, un pēc šīs kaujas kļuva skaidrs, ka Latvija ir nosargājusi savu neatkarību. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki. Par godu Latvijas brīvības cīnītājiem šo dienu atzīmē kā Lāčplēša dienu.

Jau kopš otrdienas vakara Rīgā ir noteikta virkne satiksmes ierobežojumu, bet trešdienas vakarā tiks slēgta satiksme 11.novembra krastmalā starp Akmens un Vanšu tiltu, lai iedzīvotāji netraucēti varētu nolikt svecītes pie Rīgas pils.

Trešdien Lāčplēša dienu atzīmēs ar virkni pasākumu visā Latvijā. Portāls "Delfi" piedāvā ielūkoties Rīgas un citu pilsētu svētku programmās.


Foto: DELFI

Lāčplēša dienu Rīgā atzīmēs ar vairākiem piemiņas pasākumiem – Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi, lāpu gājienu, vainagu nolikšanas ceremoniju Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa, kā arī ar piemiņas brīdi Sudrabkalniņā, informē Rīgas dome.

Līdztekus tam notiks kultūras pasākumi – izstādes, kā arī vairāki koncerti kultūras centros un dievnamos.

11. novembrī Lāčplēša dienas piemiņas paskumi sāksies pulksten 9.00 ar Ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā, pēc tam notiks vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa. Laukumā pie Brīvības pieminekļa varēs vērot Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi. Jau tradicionāli piemiņas pasākums notiks Sudrabkalniņā, kur piedalīsies valsts un Rīgas domes amatpersonas, kā arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji. Pasākumā skanēs orķestra "Rīga", vīru kopas "Vilki" un Rīgas Amatniecības vidusskolas kora muzikālais sniegums.

No pulksten 16:00 līdz pat 23:00 notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem". Tajā paredzēts lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz Strēlnieku laukumam, latviešu karavīru piemiņai veltīts svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa, kā arī folkloras kopu un rokgrupas "Skyforger" koncerts Latviešu strēlnieku laukumā un uguns plosta palaišana Daugavā.

Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā notiks koncerts "Daugavmalā mierīgs vakars" ar koru un solistu instrumentālistu piedalīšanos.

Bez piemiņas pasākumiem Rīgā notiks arī Lāčplēša dienai veltīti koncerti. Rīgas Latviešu biedrības namā būs dziesminieku koncerts "Tu esi Latvija", Rīgas Sv. Pētera baznīcā skanēs jaukto koru un instrumentālās grupas koncerts "Viss dots Tavā rokā". Rīgas folkloras kopu sadziedāšanās programma "Vai tādēļ nedziedāju" būs dzirdama Kultūras un tautas mākslas centrā "Ritums", bet Kultūras centrā "Mazā ģilde" ar koru un solistes Lauras Greckas piedalīšanos notiks koncerts "Brīvībai liksim savas siltas sirdis".

11. novembrī Rīgā būs apskatāmas patriotiskai tēmai veltītas izstādes, kuru ekspozīcijas izvietotas Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" un Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

Programma ar pasākumu norises vietu un laiku pieejama šeit.


Foto: DELFI Aculiecinieks

Lāčplēša dienas lāpu gājiens Liepājā šogad neierasti iepriekšējiem gadiem sāksies Jāņa Čakstes laukumā.

Pulksten 17:30 liepājnieki un viesi aicināti kopīgi pulcēties Rožu ielā pie Jāņa Čakstes laukuma un stāties kolonnā, savukārt no pulksten 18:00 lāpu gājiena maršrutam pirmo reizi tiks pievienotas Rožu, Kuršu un Katoļu ielas.

Lāčplēša dienas lāpu gājiena kolonna tiks organizēta sākot no Jāņa Čakstes 10. pamatskolas ēkas pa Rožu ielu un novirzīta uz Alejas ielu. Gājiens sāksies pulksten 18:00 un virzīsies maršrutā Rožu iela – Kuršu iela – Katoļu iela – Lielā iela – Rīgas iela – Raiņa iela – Oskara Kalpaka iela – Ziemeļu kapi.

Noslēdzoties lāpu gājienam, Ziemeļu kapos pie Brīvības cīnītāju pieminekļa ap pulksten 18:45 notiks piemiņas pasākums. Tajā uzstāsies mūziķis Zigfrīds Muktupāvels un koncertmeistars Jānis Miltiņš. Ar savu uzrunu karavīrus pieminēs kapelāns Dāvids Šterns, Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks un 1.Zemessardzes novada komandieris Jānis Gailis. Pasākumu vadīs aktrise Karīna Tatarinova. Scenārija teksta autore Rasa Bugavičute.

Savukārt pirms gājiena, pulksten 17:00 Liepājas Kultūras pārvade aicina apmeklēt patriotisku koncertu, kurā tiks pieminēta Latvijas valsts armijas uzvara pār Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku. Koncertā uzstāsies Liepājas teātra aktieri Anete Berķe, Kaspars Kārkliņš, Edgars Pujāts, izpildot dažādas patriotiskas latviešu dziesmas. Par koncerta muzikālo noformējumu rūpēsies koncertmeistars Normunds Kalniņš. Koncerta programmu veido Zanda Štrausa.

Plašāka valsts svētku programma pieejama šeit.


Foto: DELFI

Ikviens Latvijas iedzīvotājs aicināts uz kopīgu sveču iedegšanu Latvijas kontūrā un multimediālu priekšnesumu "Esmu stiprs tik, cik mana griba" Lāčplēša dienā Cēsu Pils parkā.

Pulksten 18:30 uz Pils parka estrādes kāpnēm no svecīšu simtiem tiks izveidota milzīga Latvijas kontūra. Parkā skanēs mūzika, ar kuru mums asociējas mūsu dziesmotā revolūcija. Ieliekot svecīti Latvijas kontūrā, padomāsim par laiku, kad dzima Latvija.

Atdzīvosies senais Cēsu pils tornis un izstāstīs par savu ceļu, mūsu ceļu. Tas ir ātrs ceļojums cauri mūsu kultūras gadu tūkstošiem tāpat, kā caur cilvēka dienu. Tas ir Pasaules koka jeb Austras koka īss un vienkāršots skaidrojums un jēgas formulējums šodienas kontekstā. Kāpēc un ko mums māca mūsu Baltu senču zīmes šajā 11. novembrī.

Savukārt koncertzālē "Cēsis" izskanēs Latvijas Radio kora 75 gadu jubilejas koncerts – elektroakustisks videostāsts "Lāčplēsis".

Plašāka valsts svētku programma pieejama šeit.


Foto: LETA

Daugavpilī Lāčplēša diena sāksies pulksten 10:00 ar ziedu nolikšanu karavīru kapos un piemiņas vietās – Garnizona, Pareizticīgo, Vecticībnieku un Katoļu kapos.

Pulksten 12:00 Luterāņu kapos visi aicināti ieturēt piemiņas brīdi Latvijas armijas karavīru brāļu kapos.

Rekrutēšanas un jaunsardzes centra Jaunsardzes departamenta 2. novada nodaļas 309. Daugavpils jaunsargu vienības jaunsargu kandidātu svinīgais solījums notiks pulksten 16:00 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā.

Pulksten 17:00 sāksies Lāčplēša dienas lāpu gājiens. Pulcēšanām tam jau no pulksten 16:30 pie Daugavpils Universitātes Parādes ielā.

Savukārt pulksten 17:30 Vienības laukumā uzstāsies grupa "Baltie lāči".

Plašāka valsts svētku programma pieejama šeit.


Foto: LETA

Jelgavā Lāčplēša dienā pulksten 17:00 ikviens aicināts doties tradicionālajā Lāpu gājienā no Dambja ielas līdz piemineklim Jelgavas atbrīvotājiem Stacijas parkā.

Gājiena dalībnieki aicināti pulcēties pie Zemessardzes 52. kājnieku bataljona Dambja ielā no pulksten 16.30. Pulksten 17:00 Lāpu gājiens sāksies Dambja ielā, tālāk virzīsies pa Lielo, Pasta un Stacijas ielu līdz piemineklim Jelgavas atbrīvotājiem jeb Lāčplēša piemineklim Stacijas parkā. Visa maršruta garumā gājienam varēs pievienoties tā beigās. Lāpu gājiena laikā tiks slēgta transporta kustība un apturēta sabiedriskā transporta kustība pa norādīto gājiena maršrutu.

Gājiens ap pulksten 17:40 noslēgsies pie pieminekļa ar svinīgu piemiņas brīdi Jelgavas atbrīvotājiem.

Gājienā ar lāpām aicināti piedalīties uzņēmumu kolektīvi, iestāžu, sabiedrisko organizāciju pārstāvji, kā arī ikviens jelgavnieks.

Savukārt pulksten 19:00 Jelgavas kultūras namā notiks svētku koncerts "Lāčplēsis un Arktikas nakts". Ieeja par maksu.

Plašāka valsts svētku programma pieejama šeit.


Foto: DELFI Aculiecinieks

Arī Ventspilī norisināsies Lāčplēša dienai veltīti pasākumi, kuru laikā tiks pieminēti 1919. gada notikumi un godināti latviešu karavīri.

Pulksten 18:00 Rātslaukumā notiks svinīga jauno zemessargu uzņemšana Zemessardzes 46. kājnieku bataljonā. Ceremonijas laikā Ventspils pilsētas un Ventspils novada jaunieši – zemessargu kandidāti – tiks uzņemti Zemessardzē un ieskaitīti Zemessardzes 46. kājnieku bataljona rindās.

Pulksten 18:30 sāksies Lāpu gājiens no Rātslaukuma līdz Meža kapiem. Maršruts: Rātslaukums – Annas iela – Kuldīgas iela – Ganību iela – Lielais prospekts – Saules iela – Aizsaules iela – Meža kapi. Gājienā piedalīsies zemessargu, robežsargu, jaunsargu vienības, Ventspils Tehnikuma audzēkņi, Ventspils Augstskolas studenti, kā arī visi klātesošie. Gājienā iedzīvotāji aicināti piedalīties ar savu svecīti vai lāpu.

Savukārt pulksten 19:00 norisināsies piemiņas brīdis Ventspils Meža kapos pie Baltā krusta, piedalās pūtēju orķestris "Ventspils".

Svētku noslēgumā pulksten 20:00 norisināsies Latviešu tautas ornamenta "Akas zīme" veidošana Reņķa dārzā kopā ar folkloras kopu "Laipa", ikviens ir aicināts piedalīties ar savu līdzpaņemto svecīti.

Plašāka valsts svētku programma pieejama šeit.


Foto: LETA

Lāčplēša dienā jau tradicionāli Talsos ikvienam būs iespēja pievienoties Talsu novada Vakara un neklātienes vidusskolas un Talsu tautas nama organizētajā Lāčplēša dienas lāpu gājienā "Gaismas ceļš".

Pulcēšanās notiks jau no pulksten 16:45 pie Talsu sporta nama.

"Gaismas ceļš" noslēgsies pie pieminekļa "Koklētājs", kur notiks piemiņas brīdis.

Tāpat ikviens talsenieks ir aicināts, godinot visu latviešu karavīru piemiņu, 11. novembrī iedegt svecītes savu namu logos.

Lāčplēša dienu ar dažādām aktivitātēm, pat orientēšanās pasākumiem, atzīmēs visās Talsu novada pilsētās un pagastos, arī dažādās mācību iestādēs, ļaujot bērniem izprast Patriotisma nedēļas nozīmi savā ikdienā.

Detalizētāka informācija par pasākumiem Talsu novada mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!