Foto: DELFI
Nepieredzējušo Valsts izglītības satura centra (VISC) tehnisko darbinieku dēļ nāksies pārvērtēt visu skolu 9.klašu angļu valodas eksāmena darbus, portālam "Delfi" apliecināja VISC sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Ilgaža.

Tehniskie darbinieki skolām izsūtījuši nepareizu rezultātu aprēķināšanas tabulu, tāpēc skolotāji nepareizajās tabulās savadījuši skolēnu eksāmenā gūtos punktus, pēc kuriem kļūdainā formula aprēķinājusi atzīmes. VISC kļūdu pamanījis un izsūtījis skolām pareizo tabulu, izsakot arī atvainošanos.

"Kļūdas iemesls ir cilvēcīgs," uzsvēra Ilgaža, sakot, ka centru bieži pamet pieredzējuši speciālisti un jaunie darbinieki, kuriem nav pieredzes, pieļāvuši kļūdu.

Ilgaža portālam "Delfi" atzina, ka skolēnu atzīmes kļūdas dēļ var pazemināties par vienu balli, taču ne vairāk, tāpēc centrs atvainojas arī šiem skolēniem. Skolēnu likteni šī kļūda neietekmēšot, Ilgaža pieļāva, ka būs skolēni, kuriem gala atzīme nemaz nemainīsies. Jautāta, vai skolēni jaunās atzīmes paspēs saņemt laikus, pirms iestājeksāmeniem citās izglītības iestādēs, Ilgaža atbildēja apstiprinoši, sakot, ka ir skolas, kuras jau aizpildījuši pareizo tabulu.

Cik daudzas skolas paspējušas aizpildīt nepareizo tabulu, Ilgaža pateikt nevarēja.

Jau ziņots, ka šogad skolas izlaidumu eksāmenus pavada nedienas - ķibele ar kopsavilkuma tabulu ieskaitē latviešu valodā mazākumtautību skolās 3.klasei radījusi apjukumu skolēnos un viņu vecākos, jo VISC pieļautās kļūdas dēļ atsevišķās skolās nācies labot sākotnējās skolēnu atzīmes.

Savukārt pagājušajā nedēļā uzdevumu jauktā secība darba burtnīcās un atbilžu lapās centralizētajā angļu valodas eksāmenā 12.klases skolēniem un skolotājiem radīja daudz pārpratumu, kuru dēļ skolēni darbus bija spiesti nodot ar svītrojumiem vai pārrakstīt jaunā veidlapā, iekavējot citiem uzdevumiem atvēlēto laiku.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis pēc haosa angļu valodas eksāmenā no atvaļinājuma atsaucis VISC vadītāju Vasiļevski, kuram jāsniedz ziņojums ministram par angļu valodas valsts pārbaudes darbu kvalitāti vidusskolēniem, kas Latvijas skolās izraisīja gan skolēnu, gan skolotāju apjukumu. Pēc sarunas ar VISC vadītāju ir ierosināta dienesta pārbaude.

No VISC sagatavotā dienesta ziņojuma ministrs secinājis, ka pārbaudes darbu sagatavošanas procesā ir nepilnības, pie kuru novēršanas ir steidzami jāstrādā, lai turpmāk netiktu pieļauti pārpratumi un kļūdas valsts centralizētajos eksāmenos. Par eksāmenu sagatavošanu atbildīgā amatpersona, kas minēta VISC ziņojumā, savu amatu jau ir atstājusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!