Foto: F64
Valsts izglītības satura centrs (VISC) ir sagatavojis visus valsts pārbaudes darbus, kā arī veicis drošības pasākumus, lai tie netiktu nopludināti pirms eksāmeniem, pastāstīja VISC Valsts pārbaudījumu departamenta direktore - nodaļas vadītāja Ingrīda Kamarūte.

Viņa neatklāja, kādi konkrēti drošības pasākumi šogad ir veikti, lai visi skolēni eksāmenu uzdevumus saņemtu un sāktu pildīt noteiktajā eksāmena norises dienā un laikā. Arī izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS) plašāku informāciju par eksāmenu uzdevumu drošības pasākumiem nesniedza, vien norādīja, ka VISC ir izvērtējies iepriekšējo gadu pieredzi un veicis visus nepieciešamos priekšdarbus, lai eksāmeni notiktu bez starpgadījumiem.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) preses pārstāvis Toms Sadovskis, sākoties eksāmenu periodam, policija seko līdzi publiskajā vidē pieejamai informācijai par eksāmenu pārdošanu. Par viltotu vai citu gadu eksāmenu pārdošanu var tikt sākts kriminālprocess par krāpšanu, jo pircējam šādā situācijā tiek solīta prece, ko viņš galarezultātā nesaņem.

Savukārt aktuālo eksāmenu noplūdes gadījumā policija veic izmeklēšanu, tomēr sodīšanas veids ir atkarīgs no lietas apstākļiem. Sadovskis norādīja, ka vairākus gadus pēc kārtas Rīgā nav konstatēti eksāmenu pārdošanas gadījumi; pēdējais gadījums bija 2007.gadā, kad tika pārdots neīsts eksāmens. Viņš arī brīdināja skolēnus nebūt lētticīgiem, redzot, ka tiek piedāvāts nopirkt eksāmenu uzdevumus, jo visticamāk tie būs viltoti.

Kā ziņots, šogad eksāmenu materiālu piegādes forma nemainās - visus necentralizētos eksāmenu uzdevumus VISC nosūtīs elektroniski, savukārt centralizētos eksāmenus VISC nosūtīs papīra formātā novadu Izglītības pārvaldēm vai pašvaldības izglītības speciālistam, kurš to nodos skolu direktoriem.

Valsts pārbaudes darbus skolēni sāka kārtot jau pagājušajā nedēļā, un tie ilgs līdz 21.jūnijam.

Arī šajā mācību gadā valsts pārbaudes darbu norises laikā darbojas VISC anonīmais uzticības tālrunis 67503755. Piezvanot uz šo tālruni, visi interesenti automātiskajā atbildētājā var izteikt savus komentārus par pārbaudes darbu norisi un ziņot par iespējamiem pārkāpumiem to laikā. Lai VISC varētu rast risinājumus situācijās, kad ir novēroti pārkāpumi, zvanītājiem ir jāatstāj sava kontaktinformācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!