No 6. līdz 14 jūlijam notiks pilsētas svētki “Tavā un manējā Liepājā”. Vienīgi Liepājā būs iespējams izbaudīt šī gada garāko nedēļu - svētki ilgs deviņas dienas.
Šajās dienās pilsētā risināsies vairāk nekā 20 atpūtas, izklaides un sporta pasākumi dažādām gaumēm - sākot no Jūras svētkiem ar maestro Raimonda Paula piedalīšanos un beidzot ar svētku kulmināciju - leģendārās britu rokgrupas “Smokie” uzstāšanos.

Svētku devīze ir “Uzziedi tavā un manējā Liepājā”. Kā uzsvēris svētku režisors Ivars Lūsis, tas ir mēģinājums vasaru pastiept garāku, uzziedināt Liepāju šovasar vēlreiz. Daudzkrāsainajam ziedam, kurš svētku dienās tiks uzstādīts Rožu laukumā, katru dienu uzplauks pa ziedlapiņai. Arī liepājnieki un pilsētas viesi tiek aicināti katrā dienā tērpties savā krāsā vai izmantot to kādai apģērba detaļai. Jūras dienā ( 6. jūlijā) - zilā, Mākslas dienā ( 7. jūlijā ) - zaļā, pirmdienā, kā jau pirmdienā - bez krāsas, Bērnu dienā ( 9.jūlijā) - oranžā, Kāzu dienā ( 10.jūlijā) - baltā, Nākotnes dienā (11. jūlijā )- violetā, Nepareizā dienā (12. jūlijā) -sarkanā, Vēju dienā (13. jūlijā )- sudrabainā, savukārt Saules dienā (14. jūlijā )- dzeltenā.

Svētku pasākumu programmas veidošanā strādā radošā komanda ap 50 cilvēku sastāvā. Finansiālu atbalstu snieguši gan pilsētas uzņēmēji, gan dažādu valstu vēstniecības un fondi. Pasākumu koordināciju veic Domes kultūras nodaļa. Liela daļa svētku pasākumu būs par brīvu. Biļetes vajadzēs iegādāties tikai uz Jūras svētku vakara koncertu, starptautisko rokmūzikas koncertu koncertestrādē “Pūt vējiņi”, autoralliju “Kurzeme“ un “Smokie” koncertu, starptautiskā tautisko deju festivāla “Sudmaliņas” noslēguma koncertu, Ziedu svētkiem.

Servisa un tūrisma firmas svētku dienās gatavojas uzņemt šovasar lielāko pilsētas viesu skaitu. Pirmo reizi arī paši liepājnieki sadarbībā ar Lejaskurzemes tūrisma un informācijas centru ir gatavi izmitināt pilsētas viesus, līdzīgi kā Palangā un Nidā.

Jūras svētki 6. jūlijā tāpat kā pagājušajā gadā sāksies ar pilsētas modināšanu - “svētku kuģis” izies “pilsētas akvatorijā”, virzoties no Karostas uz pilsētas centru.

Pirms svētku atklāšanas notiks piemiņas brīdis pie pieminekļa bojā gājušajiem zvejniekiem un jūrniekiem. Plkst. 12.30 Vecajā ostmalā Jūras ielā tiks atklāta Jūras svētku dienas programma, kuru vadīs Pepija Garzeķe un viņas tēvs jūrnieks (Karīna Tatārinova un Zigurds Neimanis).

Bērniem paredzēts atrakciju šovs un zīmējumu konkurss uz asfalta. Svētku dalībniekiem būs iespēja piedalīties talantu konkursā “Tādi esam liepājnieki”, kura laikā uz skatuves ikviens varēs apliecināt savas spējas - uzstāties un dziedāt brīvajā mikrofonā, stāvēt uz galvas u.t.t. Savs priekšnesums gan jāpiesaka svētku organizatoriem dienu iepriekš, lai varētu tās ieplānot dienas programmā. Būs iespēja paviesoties uz īsta karakuģa, nobaudīt jūrnieku pusdienas, fotografēties akvārijā ar “dzīvu” ūdenslīdēju.

Pēcpusdienā Jūras ielā ieradīsies Neptūns, kurš aicinās svētku dalībniekus līdzi uz Rožu laukumu. Tur uzstāsies Jūras spēku pūtēju orķestris ar defilē programmu un būs iespēja vērot kabuki salūtu. Plkst. 19.00 Jūras ielā sāksies vakara un nakts programma - Vislatvijas jūras dziesmu festivāls “Pie jūras dzīve mana” ar īpašā viesa - Maestro Raimonda Paula piedalīšanos. Balle “Lauku muzikantu”, grupas “Credo pavadījumā un Daiņa Porganta vadībā ilgs līdz rītam.

No 1. līdz 7. jūlijam Liepājas centrs, galvenokārt ostmala, pārtaps par mākslinieku darbnīcu un ikvienam būs iespējams vērot gleznu tapšanu pilsētas ainavas plenērā “Pilsēta un jūra”. Plenērs Liepājā notiek jau septīto gadu un tā iniciators ir mākslinieks Aivars Kliens. Gleznot Liepāju ieradīsies vairāk nekā 30 mākslinieki no Zviedrijas, Lietuvas, Krievijas, Šveices, Vācijas, Itālijas. Plenēra galvenais mērķis ir iemūžināt pilsētas vēsturisko ainavu. 7. jūlijā - Mākslas dienā, kurai dota zaļā cerību krāsa, notiks Starptautiskā gleznotāju un zīmētāju plenēra “Pilsēta un jūra” noslēgums.

9. jūlijs būs veltīts bērniem, ģimenēm. Ikviens varēs piedalīties ielu basketbolā , kā arī TOP veikalu tīkla un Domes sporta pārvaldes organizētajā maratonā. Maratona kontrolpunkti atradīsies pie TOP veikaliem, paredzētas atsevišķas stafetes gan vīriem, sievām un bērniem ar velosipēdiem, gan kopīgi visai ģimenei. No plkst. 17.00 līdz vēlam vakaram Pablo bruģis būs nodots bērnu rīcībā. Bērnus priecēs Gēteborgas leļļu teātra mākslinieki, Brīnum- X cirks ar gigantiskiem ziepju burbuļiem, burvju trikiem u.t.t. Vakarā uzstāsies Liepājas labākie dziedošie bērni, kuri kopā ar Leļļu teātra māksliniekiem iestudējuši svētku uzvedumu. Bērnu dienu noslēgs ”jautrā disenīte”.

10. jūlijs būs veltīts nacionālajām kultūras biedrībām. Liepāja dažādu tautību iedzīvotāju integrācijā ir paraugs citām Latvijas pilsētām. Lielākās “lustes” šajā dienā risināsies Pablo bruģa laukumā, kur krievu, ukraiņu, baltkrievu, vācu, lietuviešu kultūras biedrību pārstāvji svinēs kāzas un izrādīs savas tautas tradīcijas. Lai gan par šīs dienas krāsu izvēlēta baltā, svētku organizatori plāno to padarīt par īpaši krāšņu uzvedumu, apvienojot jautrā virpulī daudzu tautību krāsas. Teatralizēto uzvedumu “Kāzas” kuplinās folkloras kopa “Atštaukas” un īsti kāzu muzikanti, pasākuma laikā būs iespēja nobaudīt dažādu tautu nacionālos ēdienus.

11. jūlijā Rožu laukumā notiks Eiropas čempionāta posma rallijā “Kurzeme 2002” atklāšanas ceremonija. Šī diena nosaukta par nākotnes dienu un būs veltīta jauniešiem - Pablo Bruģī notiks netradicionālās modes skates, kuras papildinās mūzika un deja. Tērpu un deju skatē tiks pārstāvēta Kristīnes Kleinšmites deju grupa, Mākslas vidusskola, kluba “Lauma” deju grupa “Crazy”, producentu grupa V. I. S. ar populārās mākslas un nevalkājamās modes projektu “5% lietojams”, uzstāsies grupas “Bardo Splash”( Rīga) , “House of game” ( Igaunija).

12 jūlijs nodēvēta par nepareizo dienu. Kā uzsvēra svētku režisori, šajā dienā katru gaida kāds pārsteigums, tā salikta no daudzveidīgām notikumu “kripatām”. Karostā atklās 7. starptautiskos ziedu svētkus. “Pablo bruģī” būs īpaša - cirkus vide, kur katrs varēs pamēģināt roku dažādās “nepareizībās” - norīt zobenu, pamētāt degošas pagales u.t.t. Pilsētā uzstāsies atraktīva ielu muzikantu grupa “Aupres de ma Blonde”, cirka meistari un mīmi no Francijas. Kā uzsvēra svētku organizētāji, šajā dienā cilvēkiem vajadzētu būt īpaši atvērtiem un draudzīgiem, gataviem uz dažādiem pārsteigumiem, neuzskatot klaunu un ākstu izdarības par uzmākšanos. Vakarā Sv. Trīsvienības baznīcā “Ļoti vasarīgā koncertā” spēlēs ērģelnieks Lotars Džeriņš un vijolnieks Dzintars Beitāns. Programmā - mūzika no Antonio Vivaldi līdz Vanessai Mae.

12. jūlijā īstos apgriezienus uzņems Eiropas čempionāta posms rallijā “Kurzeme”. “Siemens” sponsorēto ātrumposmu varēs vērot arī pilsētā, Kūrmājas prospekta galā. Pēc rallija ātrumposma noskatīšanās vakarā notiks koncerts Pablo bruģa laukumā. Tajā piedalīsies divas mūziķu grupas no Dānijas un Ainars Mielavs ar savu jauno programmu “Ar dzimtenes sajūtu miegā”.

Sestdien, vēju dienā, Karostas parkā notiks floristikas demonstrējumi, bet pilsētas ielas un parkus pieskandinās 5. Starptautiskā tautas deju festivāla “Sudmaliņas” dalībnieki. Festivāls ir iekļauts CIOFF( Starptautiskā folkloras festivālu un tradicionālo mākslu padome) kalendārā, tāpēc par tā norisi uzzina dejotmīļi visā pasaulē un izsaka vēlēšanos piedalīties. Paredzams, ka Liepājā ieradīsies vairāk nekā 1200 dejotāju no 10 valstīm.

Plkst.16.00 Rožu laukumā notiks pirmais festivāla koncerts. Dejotājus nomainīs rallija automašīnas, kurām finišs Rožu laukumā paredzēts plkst. 17.00. Svētku kulminācija vakarā būs autorallija noslēgums un svētku lielkoncerts stadiona “Daugava” rezerves laukumā ar grupas “Smokie” uzstāšanos. Atbilstoši nosaukumam, šī solās būt pati “vētrainākā” diena svētku laikā.

Svētdien, neskatoties uz laika kaprīzēm, svētku rīkotāji sola sauli, jo šai dienai izvēlēts saules simbols un dzeltenā krāsa. Karostā turpināsies Ziedu svētki. No Rīgas un citiem Latvijas novadiem uz festivālu “Sudmaliņas” ieradīsies vēl 30 tautisko deju kolektīvi. Viņi koncertēs pilsētas parkos, laukumos, pie lielveikaliem. Vakarā no Jūrmalas parka cauri pilsētai uz Ledus halli dosies svētku dalībnieku gājiens. Ledus hallē notiks festivāla “Sudmaliņas” krāšņais noslēguma koncerts, kur būs iespēja redzēt un dzirdēt 8 valstu dejas un mūziku. Tālākie svētku dalībnieki mērojuši ceļu pat no Āfrikas valsts Togo.

Svētku laikā katru dienu Amatnieku namā savu prasmi demonstrēs pinēji, rotkaļi, ādas apstrādes meistari, tekstilmozaīku veidotāji, audējas. Turpat uz vietas būs iespējams iegādāties suvenīrus.

Liepājas pilsētas svētku programma:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!