Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ceturtdien izvērtēja atzinumus par Valsts prezidenta amata kandidātu atbilstību likuma prasībām, konstatējot, ka visi četri kandidāti atbilst noteiktajām prasībām.

Komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S) apliecināja, ka visi Valsts prezidenta amata kandidāti - aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits, kā arī deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) un deputāts Sergejs Dolgopolovs (S) - atbilst likuma prasībām. Arī  Satversmes aizsardzības birojam (SAB) nav bijuši iebildumi pret kādu no kandidātiem, viņš minēja.

Atzinumus par Valsts prezidenta amata kandidātiem sniegusi Ģenerālprokuratūra, norādot, ka tās rīcībā nav ziņu par kandidātu neatbilstību prezidenta ievēlēšanas likuma prasībām, kā arī Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs par ziņām no Sodu reģistra un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra departaments, informējot, ka personām nav rīcībspējas ierobežojumu.

Valsts ieņēmumu dienesta atzinumā teikts - ne Bondaram un Vējonim, ne Dolgopolovam un Levitam nav nodokļu parādu, savukārt par Bondaru VID piebilst arī to, ka "attiecībā uz identificēto iespējamo nodokļu nenomaksas risku, nepieciešama padziļināta pārbaude".

Sīkāku informāciju VID par komisijai sniegto atzinumu un Bondara pārbaudi nesniegs, portālam "Delfi" norādīja VID.

Bondars, Vējonis un Dolgopolovs deklarācijas aizpildījuši atbilstoši prasībām, un VID rīcībā nav informācijas par visu četru kandidātu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem un pārkāpumiem valsts ieņēmumu jomā.

Tāpat saņemti Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un SAB atzinumi, kas ir ierobežotas pieejamības informācija.

No Valsts prezidenta amatam izvirzītajiem kandidātiem sākotnēji uz komisijas sēdi bija ieradies tikai Levits. Nedaudz vēlāk ieradās arī Bondars. Atbildot uz deputātu jautājumu, viņš apliecināja, ka vēlēšanās balsos par sevi.

Jau vēstīts, ka līdz šim Valsts prezidenta amatam izvirzīti vairāki kandidāti. Zaļo un zemnieku savienība izvirzījusi Vējoni, kam atbalstu paudusi arī daļa partijas "Vienotība" deputātu. Nacionālās apvienības ieskatā piemērotākais kandidāts ir  Levits, bet opozīcijā esošā partija "Saskaņa" pieteikusi Dolgopolovu.

Latvijas Reģionu apvienības kandidāts ir Bondars.

Saeima Valsts prezidentu vēlēs šā gada 3.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!