Foto: LETA
Lai pasargātu Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) pacientus un nepieļautu Covid-19 infekcijas izplatīšanos mediķu un slimnīcas darbinieku vidū, pieņemts lēmums gan onkoloģiskajiem pacientiem, kas ārstējas stacionārā, gan arī mediķiem veikt jaunā koronavīrusa izraisītas slimības testēšanu, portāls "Delfi" noskaidroja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā (RAKUS).

Analīžu paraugi tika savākti trīs dienu laikā un testēšanas process noslēdzās līdz ar visu analīžu atbilžu saņemšanu 6. aprīlī. Veikto analīžu rezultāti apliecināja, ka no 413 darbiniekiem vienam tests ir bijis pozitīvs.

Slimnīca uzsver, ka infekcija nav konstatēta ārstam, kas ikdienā ārstē, konsultē un komunicē ar darbiniekiem – slimība ir konstatēta darbiniekiem, kas nav mediķis.

Tāpat Covid-19 ir atklāts vienam no 314 pacientiem, kas šobrīd ārstējas LOC. Kā norāda slimnīca, tad pacients ir saņēmis nepieciešamo ārstēšanu un viņa slimības gaita norit bez izmaiņām.

Šis pacients jau atrodas mājās.

"Virsuzdevums ir nepieļaut Covid-19 infekcijas iekļūšanu un/vai izplatīšanos slimnīcas stacionāros. Tādēļ svarīgi rīkoties – identificēt un veikt visas nepieciešamās darbības, lai pasargātu pacientus un mediķus un joprojām nodrošinātu medicīnisko palīdzību un ārstēšanu," pauda RAKUS valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Savukārt slimnīcas valdes loceklis Aleksejs Višņakovs atzīmēja, ka testu veikšana bija nepieciešama, lai gūtu pārliecību, ka RAKUS var turpināt sniegt medicīnisko palīdzību. "Jāuzsver, ka onkoloģiskie pacienti arī turpmāk saņems visu nepieciešamo medicīnisko palīdzību," akcentēja Višņakovs.

Tāpat visi slimnīcas darbinieki lieto individuālos aizsardzības līdzekļus atbilstoši potenciālajai jaunā koronavīrusa apdraudējuma pakāpei. "Līdz ar to mūsu mediķi ir pasargāti, ja notiek saskarsme ar Covid-19 pozitīvu pacientu. Mūsu personāla resursi ļauj turpināt sniegt medicīnisko palīdzību," pauda RAKUS Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Māris Liepiņš.

Vienlaikus slimnīcas ārsti lūdz pacientus būt piesardzīgiem un ievērot Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) ieteikumus.

RAKUS mediķi turpina sniegt pacientiem sekojošo medicīnisko palīdzību – ķīmijterapiju, bioloģisko medikamentu terapiju, dzīvībai svarīgo orgānu aizstājējterapiju, staru terapiju, dienas stacionāra pakalpojumus hematoloģijā, kā arī medicīnisko palīdzību pacientiem, kuriem ir jāturpina vai jāpabeidz neatliekamā kārtā uzsākta ārstēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!