Foto: LETA
Lai gan vēl nav skaidri zināmi iemesli, kādēļ naktī uz svētdienu daļēji sabruka trīsstāvu ķieģeļu dzīvojamā māja Mālpils novadā, visticamākā versija ir tāda, ka vienā no dzīvokļiem naktī notikusi gāzes noplūde, bet pēc tam - eksplozija, pastāstīja Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs.

"Tas ir pieņēmuma līmenī. Ļoti ticams, ka notikusi gāzes noplūde un pēc tam radusies eksplozija, kuras rezultātā ēka daļēji sabrukusi. Tas ir visticamākais pieņēmums. Citas versijas es apšaubu, bet, protams, izmeklēšana to noskaidros," sacīja Lielmežs.

Arī Valsts policija (VP), kura izmeklēs traģēdiju, pagaidām pieļauj, ka ēka varētu būt sagruvusi gāzes noplūdes rezultātā. Kā pastāstīja VP Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis, notikušā apstākļu noskaidrošanai jau ir sākts kriminālprocess.


Tāpat arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere apliecināja, ka, spriežot pēc tā, kā ēka sabrukusi, daudz kas liecina par notikušu sprādzienu. Blakus esošai mājai esot izbiruši dažu logu stikli, taču teorētiski tas varējis notikt arī no vibrācijas, kas radusies, grūstot trīsstāvu ēkai.

Kā pastāstīja Lielmežs, ja pieņem, ka sprādziens patiešām noticis gāzes noplūdes rezultātā, tad eksplozijas epicentrs ir bijis 13.dzīvoklī, kas atradās ēkas otrajā stāvā. Šajā dzīvoklī dzīvojis viens vīrietis, pie kura ciemos bija atnākusi kaimiņiene. Abi gājuši bojā. Tāpat traģēdija dzīvību laupījusi tā dzīvokļa iemītniekiem - vīram un sievai -, kuri mitinājušies trešajā stāvā, tieši virs 13.dzīvokļa. Vēl gājusi bojā sieviete no 14.dzīvokļa, kas atrodas blakus 13.dzīvoklim.

Mālpils novada domes priekšsēdētājs norādīja, ka pašvaldība pussagruvušās mājas iemītniekus ir piedāvājusi izmitināt dienesta viesnīcā. Šo piedāvājumu pagaidām esot pieņēmuši četri cilvēki.

Latvijas Radio ziņo, ka vietējie iedzīvotāji ir šokēti par notikušo, tomēr cenšas palīdzēt tiem, kuri cietuši negadījumā. Notikuma vietā izskatoties kā pēc zemestrīces.

Kā ziņots, šonakt Mālpils novada Upmalās daļēji sagruvušajā trīsstāvu ķieģeļu ēkā ugunsdzēsēji-glābēji pagaidām atraduši piecu bojā gājušu cilvēku mirstīgās atliekas. Glābēji cer, ka vairāk bojā gājušo nebūs, jo teorētiski patlaban ir apzināts, kas noticis ar visiem pussagrautās mājas iemītniekiem, vien nevar izslēgt iespēju, ka zem drupām vēl palicis kāds, kurš mājā pastāvīgi nedzīvoja, bet šonakt bija atnācis ciemos.

Kā pastāstīja VUGD preses pārstāve Vetere, ka starp bojāgājušajiem ir divi 52 un 62 gadus veci vīrieši, kā arī 48, 57 un 79 gadus vecas sievietes. Savukārt vēl seši cilvēki nelaimē cietuši un ar dažādām traumām nogādāti slimnīcā.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta komunikācijas speciāliste Laura Ševčenko pastāstīja, ka starp cietušajiem ir gados vecāki cilvēki, kā arī divas meitenītes.

Kopumā cietuši septiņi cilvēki, bet kāda 78 gadus veca kundze pēc palīdzības sniegšanas no hospitalizācijas atteicās.

Slimnīcā nogādāti 86 gadus veca sieviete un 60 gadus vecs vīrietis, kuri guvuši galvas traumas, kā arī vienam no viņiem bijis apakšstilba lūzums. Tāpat mediķu uzraudzībā atrodas desmit un četrus gadus vecas meitenītes - vienai ir krūšu kurvja sasitums, bet otrai sāpējis vēders un tiek veikti izmeklējumi.

Slimnīcā arī nogādāta 77 gadus veca sieviete, kurai bijusi pastiprināta reakcija uz notikušo, bet fizisku traumu nav bijis, kā arī 78 gadus vecs vīrietis, kurš ir hronisks slimnieks.

Notikuma vietā patlaban turpina strādāt vairāk nekā 30 ugunsdzēsēju-glābēju no Rīgas, Siguldas, Limbažiem un Ogres novada Ķeipenes. Pie pussagruvušās mājas ieradusies arī VUGD vadība ar dienesta priekšnieku Oskaru Āboliņu priekšgalā.

Tāpat traģēdijas vietā strādā atbildīgie dienesti no vietējās pašvaldības, kas bīda gruvešus tālāk, lai tos būtu vieglāk pārmeklēt. Pie pussagruvušās mājas ieradušies arī mediķi un policija.

Vetere atzīmēja, ka nelaimē visvairāk ir cietis ēkas otrais stāvs. Mājā kopumā ir 18 dzīvokļi, no tiem seši ir sagrauti.

Izsaukumu uz Upmalām VUGD saņēmis plkst.2.51. Pagaidām neskaidru iemeslu dēļ noticis iegruvums trīsstāvu ēkā - cietusi trešdaļa celtnes, nogrūstot otrajam un trešajam stāvam.

Mediķi uz notikuma vietu izsaukti plkst.2.54. Sākotnēji notikuma vietā strādāja astoņas brigādes, bet patlaban Upmalās ir četras brigādes, tostarp specializētā reanimācija, kardiologi utt.

Mālpils novada domes priekšsēdētājs Lielmežs jau no rīta pastāstīja, ka glābēji notikuma vietā ieradušies ļoti operatīvi, kas ļāvis izglābt daudzus cilvēkus.

Patlaban ēka ir pilnībā evakuēta. Daļa iedzīvotāju jau aizvesta uz Mālpils profesionālās vidusskolas dienesta viesnīcu, kur nodrošināta pagaidu izmitināšana. Pašvaldība sniegs arī citu nepieciešamo palīdzību.

Ēkā dzīvoja visdažādākie cilvēki, sacīja pašvaldības vadītājs - gan vecāka gadagājuma, gan ģimenes ar bērniem.

Lielmežs, kurš jau no agra rīta atrodas notikuma vietā un atzina, ka ir šokēts par šo traģēdiju.

Par Mālpils novada Upmalās sagruvušo trīsstāvu ēku līdz šim nekādas sūdzības netika saņemtas, apliecināja Mālpils novada būvvaldes vadītāja Rudīte Bete.

Viņa pastāstīja, ka sagruvusī ķieģeļu ēka tikusi ekspluatēta kopš pagājušā gadsimta 60.-70.gadiem. Tajā nav bijis centralizētas apkures un cilvēki, kā nu mācējuši, nodrošinājuši sev siltumu - izmantojuši krāsnis, gāzes balonus utml.

Tomēr līdz šim par šīs ēkas ekspluatāciju nekādas sūdzības nav saņemtas, kamēr kaimiņu mājās bijušas problēmas, piemēram, ar jumtu.

Bete atzina, ka, visticamāk, cietusī ēka nebūs atjaunojama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!