Foto: LETA
Saeimas deputāti neiebildīs pret Juridiskās komisijas rosinājumu uzskatīt Satversmes tiesas (ST) akceptu bijušās deputātes un atstādinātās ST tiesneses Vinetas Muižnieces kriminālvajāšanas sākšanai par pietiekamu un ir gatavi balsot par to, ka tautas kalpi pēc būtības par šo jautājumu nelemj.

"Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis sacīja, ka frakcija neiebildīs pret Juridiskās komisijas piedāvāto risinājumu, ka pietiek ar ST sniegto atbalstu sākt kriminālvajāšanu pret Muižnieci, un deputāti Saeimas plenārsēdē nobalso, ka jautājums par kriminālvajāšanas sākšanu pret Muižnieci Saeimā pēc būtības nav jāizskata.

Zaķis norādīja, ka Ģenerālprokuratūrai pēc iespējas ātrāk jāsaņem Saeimas atbilde uz jautājumu par to, ka deputātu balsojums šajā jautājumā nav vajadzīgs, un līdz ar to ļaut ātrāk sākt kriminālvajāšanu pret bijušo deputāti.

Zatlera Reformu partijas (ZRP) pārstāve Inese Lībiņa-Egnere pavēstīja, ka noteikti visi ZRP frakcijas deputāti balsos par Juridiskās komisijas izteikto priekšlikumu.

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un Nacionālās apvienības viens no līderiem Raivis Dzintars sacīja, ka frakciju deputāti balsos par Juridiskās komisijas priekšlikumu.

Neatkarīgo deputātu grupas pārstāve Elīna Siliņa pastāstīja, ka deputāti iepazinušies ar Juridiskās komisijas argumentāciju un piekrīt viedoklim, ka jautājums par Muižnieces izdošanu kriminālvajāšanai nav Saeimas kompetencē.

"Saskaņas centra" (SC) frakcijas priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins teica, ka arī SC gatavs balsot par Juridiskās komisijas izteikto priekšlikumu, lai beigtos juridiskas neskaidrības un Ģenerālprokuratūra varētu sākt kriminālvajāšanu pret Muižnieci.

"No mums nekādi pārsteigumi nav gaidāmi," uzsvēra Agešins.

Jau vēstīts, ka Saeimas Juridiskā komisija trešdien pēc konsultācijām ar ekspertiem nolēmusi, ka Ģenerālprokuratūra varēs sākt pilnvaras apturējušās Satversmes tiesas tiesneses Muižnieces kriminālvajāšanu bez atsevišķa Saeimas balsojuma.

Saeimas komisija nolēmusi rosināt pēc iespējas ātrāk parlamenta darba kārtībā iekļaut lēmumprojektu, lai Saeima balsojumā nolemtu, ka deputātiem jautājums par kriminālvajāšanas sākšanu pret Muižnieci pēc būtības nav jāizskata. Juridiskās komisijas vadītājas vietniece Inese Lībiņa-Egnere (Zatlera Reformu partija) pauda cerību, ka tas varētu būt jau ceturtdien notiekošajā plenārsēdē.

Iepriekš kriminālvajāšanas sākšanu pret Muižnieci atbalstīja ST tiesneši, kuri savā lēmumā ir norādījuši, ka Saeimas balsojums vairs nav nepieciešams, ņemot vērā Satversmes tiesas likumu.

Taču sarežģījumus radīja Kriminālprocesa likumā paredzētais, ka prokuratūra apsūdzību tiesnesei neuzrādīs, kamēr no parlamenta nebūs saņemts Saeimas balsojuma rezultāts vai skaidrojums, ka šāds balsojums nav nepieciešams.

Ģenerālprokuratūra lūgusi izdot kriminālvajāšanai bijušo 9.Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāju un pašlaik ST tiesneša pilnvaras apturējušo Muižnieci par dienesta viltojumu, lai apturētu Krimināllikuma grozījumu virzību saistībā ar partiju finansēšanas pārkāpumiem. Muižniece savu vainu neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!