Foto: LETA
Noraidot Aigara Lūša kandidatūru Latvijas Krājbankas (LK) maksātnespējas administratora amatam apvienība "Vienotība" šūpo koalīciju, laikrakstam "Diena" norādījis VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars.

Lēmums nevirzīt par LK maksātnespējas administratoru Lūsi pieņemts pēc tiesībsargājošo iestāžu ieteikuma. Likumsargu atzinums ir slepens, bet Lūša vietā Finanšu kapitāla un tirgus komisija (FKTK) piektdien šajā amatā lūdza apstiprināt Intu Goldmani, atgādina laikraksts. Viņš maksātnespējas procesu vadīs kopā ar zvērinātu auditoru biroju "Deloite Latvia" un advokātu biroju "Varul". Auditori no "Deloite Latvia" izvēlēti, jo piedalījās Rīgas komercbankas maksātspējas atjaunošanā un strādājuši arī ar komercbanku "Paritāte", skaidro laikraksts. Savukārt Goldmanis strādājis pie SIA "Sāga", Liepājas Zivju konservu kombināta un vairāku privātpersonu maksātnespējas lietām.

Laikraksts atgādina, ka VL-TB/LNNK biedra Lūša kandidatūra tika apšaubīta jau tūlīt pēc tam, kad FKTK viņu izvirzīja. Tika gan norādīts uz politisko piederību, gan atgādināta saistība ar kriminālprocesu par Jelgavas siltumtīklu uzņēmuma maksātnespējas procesu. Premjers Valdis Dombrovskis (V) toreiz aģentūrai LETA paziņoja, ka šaubas par Lūša kandidatūras atbilstību radušās, izpētot publiski pieejamo informāciju par viņu, bet punktu pielicis likumsargājošo iestāžu atzinums. Arī FKTK atsauca iepriekš pausto lūgumu apstiprināt Lūsi, kā vienu no iemesliem minot iespēju, ka politiskā spiediena dēļ viņš var nespēt kvalitatīvi pildīt darba pienākumus, atgādina "Diena".

VL-TB/LNNK līderis Dzintars uzskata, ka uz FKTK izdarīts politiskais spiediens. Galvenokārt vēlme nomainīt kandidātu nākusi no "Vienotības" puses. "Tas ir tipisks to oligarhu tradīciju turpinājums, kādas tika piekoptas treknajos gados," laikrakstam bildis Dzintars. Jautāts, vai šis strīds nevar radīt plaisas koalīcijā, Dzintars laikrakstam atbildējis: "Ja nu kāds šeit šūpo koalīciju, tad tā ir tieši "Vienotība". Viņu rīcība neatbilst nekādiem principiem."

Latvijas Sertificēto maksātnespējas administratoru padomes valdes loceklis Māris Sprūds laikrakstam paudis, ka Lūsis ir nozarē atzīts speciālists un ticis izvēlēts no 14 kandidātiem. Tikai četriem bijusi vajadzīgā pieredze banku sektorā, un Lūsis izvēlēts kā labākais. "Viņš ir godīgs, turklāt ļoti ticīgs cilvēks, kristietis, un tas ir ļoti apkaunojoši, ka tagad viņam pārmet, bojā reputāciju par kaut kādu iespējamo negodīgumu," laikrakstam komentējis Sprūds. Viņš uzskata, ka tā Vienotība cenšas iegūt ietekmi LK, lai "airBaltic" pārņemšanu ievirzītu savu, nevis akcionāru interešu gultnē.

"Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars uz "Dienas" lūgumu komentēt ap LK notiekošo īsziņā atbildēja, ka pašreiz nejūtas pietiekami kompetents, lai izteiktos par šiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!