Apvienība "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un partija "Visu Latvijai!" veidos kopīgu apvienību startam rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās, informēja partijas.

"Visu Latvijai!" līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars portālu "Delfi" informēja, ka apvienību veidos, "lai abas partijas varētu kopīgiem spēkiem startēt gaidāmajās Saeimas vēlēšanās un iespējami sekmīgāk aizstāvēt latviešu nacionālās intereses".

"Šobrīd ir radusies iespēja stiprināt latvisku Latviju un nodrošināt valsts saimniecisko uzplaukumu," uzsver Dzintars.

Arī TB/LNNK valde pirmdien nolēma veidot apvienību ar VL un kopīgu deputātu kandidātu sarakstu 10. Saeimas vēlēšanām, "lai veicinātu nacionāli orientētu politisko spēku sadarbību, apvienības programmatisko mērķu sasniegšanu un piedāvātu nacionāli noskaņotiem vēlētājiem vienu nepārprotamu izvēli," informēja TB/LNNK preses sekretārs Rolands Pētersons.

Abām partijām gan vēl par apvienības veidošanu būs jānobalso katras partijas kongresā. Gan Dzintars, gan TB/LNNK valdes priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš solīja, ka tā datums varētu paziņot jau šonedēļ. TB/LNNK kongress varētu notikt nedēļā pirms Jāņiem vai uzreiz pēc tiem, prognozēja Bērziņš. "Lietas notiks daudz ātrāk nekā ilga pārrunas ar "Vienotību"," savukārt paredzēja Dzintars.

Gan Dzintars, gan Bērziņš uzsvēra, ka galvenais bija panākt vienošanos par apvienības izveidi, bet pārējais, piemēram, katrai partijai paredzētais kandidātu skaits, esot detaļas. Bērziņš gan atzina, ka "apvienības veidošanā svarīgs ir paritātes princips", bet Dzintars uzsvēra vienlīdzīgas pieejas svarīgumu.

Bērziņš arī atzina, ka, lai arī "tēvzemieši" aprīlī kongresā noraidīja apvienību ar VL, šobrīd situācija ir mainījusies "saistībā ar notikumiem ap "Vienotību"", kas pagājušajā nedēļā tomēr nolēma savā sarakstā neņemt ne TB/LNNK, ne VL.

Pāragri runāt esot arī par potenciālajiem partneriem, ko topošā apvienība varētu ņemt savā sarakstā, sacīja "tēvzemiešu" līderis. Dzintars arī atzina, ka vārdus saukt vēl ir par ātru, taču apvienība varētu slēgt līgumus ar atsevišķām nevalstiskajām organizācijām un konkrētiem kandidātiem no malas.

Tas sasaucas ar Dzintara portālam "Delfi" iepriekš minēto ideju par nacionālā bloka veidošanu, kad viņš kā potenciālo sadarbības partneri minēja bijušo "tēvzemieti" un iepriekšējā sasaukuma eiroparlamentārieti Guntaru Krastu.

TB/LNNK kongresā par savu premjera kandidātu izvirzīja partijas vadītāju, Eiropas Parlamenta deputātu Robertu Zīli. Bērziņš atzina, ka divi premjera kandidāti vienai apvienībai būtu problemātiski, taču, lai arī VL par to oficiāli nav lēmusi, iebildumi pret Zīli nav izskanējuši. Piektdien atbalstu Zīlem kā iespējamās apvienības kandidātam LTV raidījumā "100.panta preses klubs" kā ļoti ticamu minēja arī Dzintars.

Jau ziņots, ka partiju apvienība "Vienotība" piektdien paziņoja, ka rudenī gaidāmajās 10.Saeimas nestartēs vienā sarakstā ne ar TB/LNNK, ne partiju "Visu Latvijai!". Tas gan nenozīmējot, ka ar šīm partijām "Vienotība" nesadarbosies arī turpmāk un, iespējams, arī pēc vēlēšanām. Pēc šī lēmuma abas nacionāli noskaņotas partijas pieļāva iespēju veidot savu kopīgo apvienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!