Foto: stock.xchng
Šī gada pirmajos deviņos mēnešos vislielākais darba vietu samazinājums skāris valsts pārvaldi, kur darba vietu samazinājums veidojis 21%, un apstrādes rūpniecību ar 20%, informēja Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

Līdz ar to šie rādītāji attiecīgi ir mainījuši pozīcijas reģistrēto bezdarbnieku skaitā pēc dzimuma. Proti, ja šā gada sākumā bija vērojams, ka vīrieši bezdarbnieku rindās dominēja, tad kopš augusta bezdarbnieku rindās ir 51% sieviešu un 49% vīriešu.

Vērojot bezdarbnieku sadalījumu pēc profesijām, šobrīd, tāpat kā iepriekšējos gados, NVA reģistrēti visvairāk palīgstrādnieki, otrā vietā - mazumtirdzniecības veikalu darbinieki, bet trešajā ierindojas apkopējas, apsteidzot iepriekš celtnieku un automobiļu vadītāju profesijas pozīciju.

NVA direktore Baiba Paševica norāda, ka saskaņā ar operatīvajiem datiem šā gada 19.oktobra valstī reģistrēti vairāk nekā 153 000 bezdarbnieku. Tas nozīmē, ka pašreiz uz vienu NVA reģistrēto brīvo darba vietu ir 81 bezdarbnieks. Iepriekšējā gada septembrī tie bija septiņi cilvēki uz vienu reģistrēto vakanci, bet 2007.gada septembrī - divi bezdarbnieki uz vienu brīvo darba vietu.

Brīvo darba vietu skaits ir neliels, tomēr saskaņā ar NVA rīcībā esošo informāciju šogad septembrī darba gaitas uzsākuši 5324 cilvēki.

Līdz šā gada 1.septembrim NVA aktīvās nodarbinātības pasākumos iesaistīts vairāk nekā 21 000 cilvēku mēnesī, bet septembrī vien - 34 685 cilvēki. Piemēram, šā gada deviņos mēnešos bezdarbnieku profesionālās apmācības rādītāju izpilde veikta 79% apmērā no 2009.gadam plānotā, savukārt neformālajā izglītībā izpilde ir 78%. Arī konkurētspējas paaugstināšanas pasākumos, kas ir vieni no ātrākajiem un efektīvākajiem NVA pasākumiem, iesaistīti 23 362 cilvēki, bet karjeras konsultācijas šogad jau saņēmuši vairāk nekā 43 000 cilvēku.

NVA inspektori šogad pieņēmuši 169 756 lēmumus par bezdarbnieka statusa piešķiršanu tiem cilvēkiem, kas nākuši uz NVA reģistrēties pirmo reizi, bet par 122 000 NVA klientu pieņemti lēmumi par bezdarbnieka statusu zaudēšanu.

NVA Konsultatīvās padomes locekle Raita Karnīte, vērtējot NVA veikumu šogad, norāda, ka, aktīvi iesaistot Labklājības ministriju, jārod priekšlikumi, kā palīdzēt bezdarbniekiem, kuri nesaņem pabalstus un palikuši bez jebkādiem ienākumiem. Savukārt NVA Konsultatīvās padomes vadītāja Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Elīna Egle uzsver, ka NVA klientu pozitīvais novērtējums aģentūras darbinieku veikumam ir atspoguļojums labi paveiktam darbam. Tomēr visdrīzākajā laikā kā prioritāri uzdevumi ir jārisina bezdarba situācijas mazināšana jauniešu vidū, kas veido 14,3% no kopējā bezdarbnieku skaita, kā arī bez darba palikušo ilgstošo bezdarbnieku - 10,4% -, jo īpaši bezdarbnieku ar augstāko izglītību, jautājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!