Visvairāk naudas vecāki tērē skolēnu apģērba un mācību grāmatu iegādei, liecina pētījumu aģentūras "TNS Latvia" veiktais pētījums.

67% no aģentūras aptaujātajiem vecākiem atzinuši, ka vislielākos izdevumus, sagatavojot bērnus skolai, sagādā apģērba iegāde. Lai arī valsts garantē bezmaksas vidējo izglītību, piektdaļa respondentu (jeb 19%) par vislielākajiem izdevumiem bērna sagatavošanā minējusi mācību grāmatu iegādi, savukārt citiem mācību palīglīdzekļiem visvairāk tērējuši 10% no aptaujātajiem vecākiem.

Ievērojama ir arī summa, ko vecāki tērē bērnu sagatavošanai skolai. Lai arī vairāk nekā puse vecāku šim nolūkam netērē vairāk par 100 latiem, desmitā daļa no aptaujātajiem vecākiem norādījuši, ka bērnu sagatavošanai skolai tērē vairāk nekā 200 latus, dažiem vecākiem izdevumi sasniedz pat vairākus simtus latu. Lielāki kopējie izdevumi ir tad, ja skolai jāsagatavo vairāki bērni, tomēr šajā gadījumā izdevumi par viena bērna sagatavošanu skolai samazinās.

Vidēji vecākiem visu bērnu sagatavošana skolai izmaksā 141,73 latus. Par vienu bērnu vecāki vidēji iztērē 120,88 latus.

Neraugoties uz skolas gaitu izmaksām, divas trešdaļas jeb 66% vecāku jau ir iegādājušies visu vai gandrīz visu nepieciešamo, lai bērni 1.septembrī varētu doties uz skolu, - tai skaitā 29% vecāku ir iegādājušies visu nepieciešamo, bet 37% - gandrīz visu nepieciešamo. Savukārt aptuveni piektā daļa vecāku augusta otrajā pusē, pētījuma veikšanas laikā, vēl bija nopirkuši tikai dažas skolai nepieciešamas lietas vai pat vispār nebija sākuši iepirkties (11%).

Pētījums liecina, ka 1.septembris nav nozīmīga diena tikai skolēniem, bet arī viņu vecākiem - 86% aptaujāto vecāku 1.septembri uzskata par ģimenei nozīmīgu dienu, kuru 55% no respondentiem atzīmē vienmēr vai gandrīz vienmēr, savukārt aptuveni trešdaļa (31%) respondentu dažreiz atzīmē šo dienu. Nedaudz vairāk nekā desmitajai daļai (13%) respondentu ar skolas vecuma bērniem 1.septembris nav nozīmīga diena un tā netiek svinēta.

Aptauja tika veikta laikā no 2008.gada 19. līdz 26.augustam, visā Latvijā aptaujājot 503 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!