Foto: LETA
Pagājušajā gadā visvairāk nelaimes gadījumu darbā konstatēti kokapstrādes uzņēmumos, informēja Valsts darba inspekcijas (VDI) pārstāve Megija Ekkerte.

Pēc viņas paustā, pērn kokapstrādē notika 252 nelaimes gadījumi darbā, turklāt gandrīz divas reizes palielinājās smago nelaimes gadījumu darbā skaits, salīdzinot ar 2016.gadu. Arī šogad janvārī kokapstrādē darba laikā jau ir noticis viens letāls nelaimes gadījums.

Ekkerte norādīja, ka nelaimes gadījumu cēloņi galvenokārt saistīti ar darbinieku nepilnīgu apmācību un neatbilstoša aprīkojuma lietošanu, piemēram, darba aprīkojumam nav norobežotas kustīgās daļas, kas nodarbinātajam rada vislielāko risku gūt dažādas traumas.

Pagājušā gada laikā VDI izteikusi brīdinājumus un izdevusi rīkojumus par darba aprīkojuma darbības apturēšanu gandrīz 60% vairāk uzņēmumu, kā tas bija 2016.gadā. Tas, pēc VDI domām, nozīmē, ka joprojām daļa kokapstrādes uzņēmumu nereti izmanto novecojušu, nedrošu un normatīvajiem aktiem neatbilstošu darba aprīkojumu, kas apdraud nodarbināto veselību un dzīvību.

Kā norāda VDI direktors Renārs Lūsis, kokapstrādē notikušo nelaimes gadījumu izmeklēšanas materiāli liecina par pārgalvību un bezatbildību gan no darba devēju, gan darbinieku puses. "Darbs ar dzīvību apdraudošām iekārtām, aizsargu vai palīglīdzekļu nelietošana, iekārtu tīrīšana, tās neapturot - tie ir gadījumi, kad vēloties ietaupīt dažas minūtes, tiek smagi sakropļotas vai zaudētas rokas un kājas. Tie ir gadījumi, kad darbinieki iet bojā," sacīja Lūsis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka kokapstrāde ir augsta riska nozare, tāpēc droša un normatīvajiem aktiem atbilstoša darba vide, augsta darba kultūra un kvalitatīva darbinieku apmācība ir būtiskākie pasākumi, kas samazinātu nelaimes gadījumu skaitu nozarē.

Lielo nelaimes gadījumu skaita dēļ VDI nākamnedēļ, 5.februārī, sāks tematisko pārbaudi kokapstrādes un mēbeļu ražošanas uzņēmumos. Pārbaude ar mērķi mazināt nelaimes gadījumos darbā cietušo skaitu notiks, lai pārbaudītu darba aprīkojuma atbilstību normatīvo aktu prasībām, nodarbināto instruēšanu un apmācību par drošiem darba paņēmieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!