Visvairāk stresam mūsdienās ir pakļauti ārsti anesteziologi, reanimatologi, vecmātes, akušieri, ugunsdzēsēji, policijas darbinieki, sportisti, dažādi vadītāji un žurnālisti, secinājuši speciālisti.
Kā šodien preses brīfingā informēja konferences "Stress, nogurums, izsīkuma sindroms - mūsdienīgi problēmas risinājumi" organizētāja daktere Sanita Andrejeva, stresam visvairāk ir pakļautas tās profesijas, kuras ir saistītas ar spriedzi, ar nepieciešamību pieņemt izšķirošus lēmumus īsā laika posmā, turklāt stresam var tikt pakļauts jebkurš, neskatoties uz izglītības līmeni.

Andrejeva norādīja, ka pirmais veids, kā cīnīties ar stresu, ir pašam sev atzīt, ka ir psiholoģiska rakstura problēmas. Patlaban moderni esot būt somatiski slimam, tas ir, cilvēks atzīst, ka viņam ir kādas slimības, bet viņš nespēj atzīt, ka ir slims.

Viens no efektīvākajiem veidiem cīņai ar stresu ir atpūta. Speciālisti uzskata, ka cilvēkam, lai atbrīvotos no noguruma un nervozitātes, ir nepieciešama mierīga atpūta - pastaigas, dziedāšana, lēna skriešana brīvā dabā. Taču otra galējība šajā laikmetā esot tā, ka cilvēki neprot mierīgi atpūsties, viņiem daudz pieņemamāki ekstrēmie sporta un atpūtas veidi. Speciālisti to skaidro ar nepieciešamību arī atpūtas laikā uzturēt sevī augstu adrenalīna līmeni, kāds cilvēkam ir ikdienā.

Andrejeva norādīja, ka reti kurš cilvēks tiek pie sev nepieciešamās atpūtas. "Kurš gan var atļauties iet pie vadības un teikt, ka esmu noguris un man ir nepieciešamas divas nedēļas atpūtas?" retoriski jautāja Andrejeva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!