Foto: DELFI
Intervijā LTV raidījumam "De facto" 10.Saeimas deputāts Visvaldis Lācis atzīst, ka savā dzīvoklī Rīgā, par kuru no Saeimas saņem ik mēnesi 388 latu lielu kompensāciju, uzturas reti, jo 300 metru attālumā no viņa īrētā dzīvokļa Imantā atrodas Lāča dzimtas māja.

Lācis raidījumam skaidro, ka šo māju savulaik iegādājušies viņa vecāki, tajā viņš dzīvojis kopā ar sievu, tur piedzimuši viņa bērni un mazbērni un māja pieder viņa meitai Dacei Krikšānei. Tāpēc Lācis daļu laika dzīvojot savā dzimtas mājā pie meitas. Lācis skaidro – ka uzturoties šajā dzīvoklī tik, cik viņam patīk, un kad nepatīk – tad ejot dzīvot uz dzimtas māju. Uz "De facto" jautājumu, vai Saeima vajadzētu deputātam maksāt dzīvokļa kompensāciju teju 400 latu katru mēnesi, lai deputāts varētu darīt – kā viņam tīk, Lācis atbild – apstiprinoši.

Dzīvokļa kompensācija, kuru Visvaldis Lācis no Saeimas saņem – nav nekāda mazā. Lācis par – kā izskanējis iepriekš - nedaudz vairāk nekā 30 kvadrātmetru lielā divistabu dzīvokļa īri saņem 388 latu lielu kompensāciju. Jau iepriekš nekustamā īpašuma eksperti medijos izteikušies, ka maksimālā īres maksa divistabu dzīvoklim aptuveni 30 kvadrātmetru platībā Rīgas mikrorajonā patlaban nevarētu pārsniegt 250 latus mēnesī – tātad Visvalža Lāča pieprasītā cena ir stipri virs vidējās tirgus cenas.

Saeimas saimnieciskā komisija nolēmusi Visvalža Lāča dzīvokļa kompensācijas lietai tagad nopietni pieķerties, vēstī raidījums. Ja komisijai izdosies gūt pierādījumus, ka Lācis patiešām nedzīvo dzīvoklī, par kuru no Saeimas pieprasījis 388 latu lielu kompensāciju, tad kompensāciju Lācim nāksies atmaksāt. Saimnieciskas komisijas vadītāja Ilze Viņķele (Vienotība) raidījumam norāda, ka šāda rīcība nav ētiska un ir pretrunā ar likumu. Saeimas komisija gan deputātu sodīt nevarot, bet varot pārtraukt kompensācijas izmaksu. Ja atklāsies, ka deputāts ir maldinājis Saeimu, tad būšot jādomā – kā rīkoties tālāk konsultējoties ar Saeimas Juridisko biroju.

Jāpiebilst, ka Lācim šis nav bijis pirmais mēģinājums gūt labumu no dzīvokļa kompensācijas. Iepriekšējās Saeimas laikā deputāts Lācis no savas meitas Daces Krikšānes īrēja vienu istabiņu šajā savā dzimtas mājā, par kuru pieprasīja kompensāciju 9.Saeimas laikā starp 350 un 485 latiem dažādos laika posmos. Pats Lācis atzīst , ka "pirmos 2,5 gadus iepriekšējā Saeimā es īrēju istabu pie savas meitas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!