Trīs ceturtdaļas jauniešu, kas apmeklē Rīgas izklaides vietas, vienu vai dažas reizes, vai arī regulāri lieto narkotikas, turklāt biežāk nekā reizi nedēļā narkotikas lieto desmitā daļa jauniešu, kas apmeklē izklaides vietas.
Ceturtā daļa jeb 25% jauniešu ne reizi nav lietojuši narkotikas. 13% atzinušies, ka to darījuši vienu reizi, 39% narkotikas lietojuši, tomēr ne regulāri. Regulāri - aptuveni reizi nedēļā - šīs vielas lieto 12% jauniešu, bet biežāk nekā reizi nedēļā narkotiku lietošanā atzinusies apmēram desmitā daļa - 11% - jauniešu, kas apmeklē izklaides vietas.

Šādi dati apkopoti Rīgas narkomānijas profilakses centra pētījumā "Narkotiku lietošanas uzsākšanas motivācija jaunatnes vidū Rīgas izklaides vietās". Pētījumā piedalījušies tikai tie jaunieši, kas apmeklē izklaides vietas, un aptauja veikta izklaides vietā.

Jaunieši atzinuši, ka visvieglāk narkotikas esot pieejamas klubā "Pepsi forums". Tā domā 40,1% aptaujāto. 19,8% minējuši "Vernisāžu", 13,5% - "Groku", 12,6% - "Slepeno eksperimentu", 8,7% - "Nautilus", 8,2% - "Metro", 5,3% jauniešu minējuši "Pulkvedim neviens neraksta". Minēti arī citi klubi.

Savukārt 23,2% aptaujāto jauniešu atzinuši, ka narkotikas var nopirkt visur, jāzina tikai, kam tās prasīt.

Visvieglak esot iegādāties marihuānu, nav problēmu nopirkt arī LSD, amfetamīnu, "Extasy" un heroīnu. Grūtāk pieejami savukārt esot kokaīns, kreks, steroīdi.

Aptaujas brīdī izklaides vietā vakarā narkotiku iespaidā bijuši un to atzinuši 13% jauniešu, bet 3% atteikušies atbildēt, teikts pētījumā. Narkotikas lietojuši bija 17% puišu un 6% meiteņu.

Noskaidrots, ka pirmo reizi diskotēkā, bārā vai kafejnīcā narkotikas lietojuši 15% jauniešu.

Pētījuma autori noskaidrojuši iecienītākās izklaides vietas. Visbiezāk jaunieši minējuši "Pepsi forumu", "Vernisāžu", "Slepeno eksperimentu", "Pulkvedim neviens neraksta...", "Nautilus", "Kabata", "Groks". Šos klubus par iecienītiem atzinuši vismaz 10% aptaujāto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!