Kādreizējais Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora pirmais vietnieks un galvenās muitas pārvaldes direktors, tagad uzņēmējs Kalvis Vītoliņš, ir iesniedzis savu pieteikumu konkursam uz VID ģenerāldirektora amatu.

Vītoliņš, kurš arī ir viens no Latvijas Loģistikas un muitas brokeru asociācijas (LMBA) dibinātājiem, uzsvēra, ka šādi vēlas paaugstināt "konkursa kvalitātes latiņu".

Viņš ir pārliecināts, ka jaunajam VID ģenerāldirektoram ir jānāk no uzņēmēju vidus, un tikai priecāšoties, ja konkursā uzvarēšot kāds par viņu spēcīgāks kandidāts.

Esot skaidrs, ka līdzšinējā sistēma būs jāmaina, un to apliecinot arī nodokļu ieņēmumu samazinājums. VID būs jāmaina apstākļi, jo ar represīvām metodēm turpmāk nevarēs piespiest uzņēmējus maksāt vairāk nodokļu, un tas būs ļoti sarežģīts process, atzina Vītoliņš.

Jau ziņots, ka šonedēļ konkursā uz Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amatu tika saņemts pirmais pretendenta pieteikums, apstiprināja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Tomēr tagad FM vairs nekomentē konkursa gaitu, un, kā sacīja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace, informācija par konkursu tiks sniegta tikai nākamnedēļ, iespējams, 2.martā, jo ministrija vēl gaidīs iespējamos pieteikumus, kuri nosūtīti pa pastu.

Līdz tam laikam nekādi komentāri no ministrijas puses netikšot sniegti.

Pieteikumus konkursam var iesniegt līdz 26.februārim.

Jau ziņots, ka no pretendentiem tiek prasīta atbilstība likuma "Par Valsts ieņēmumu dienestu" 17.panta pirmās daļas nosacījumiem, akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība (vēlams ekonomikā, finansēs, vadības vai tiesību zinātnēs), maģistra vai doktora grāds amatam atbilstošās jomās tiks uzskatīts par priekšrocību.

Pretendentam nepieciešama darba pieredze vadošā amatā, ieteicams - liela kolektīva vadīšanā, kas būtu ilgāka par gadu, vēlama darba pieredze valsts pārvaldē ilgāka par gadu, prasme normatīvo aktu nodokļu piemērošanā muitas un nodokļu administrēšanas jomā. Priekšrocības būs pretendentiem ar profesionālo darba pieredzi valsts nodokļu, nodevu administrēšanā, prasmi analizēt sarežģītu informāciju, pārzināt dažādas jomas, pieņemt svarīgus lēmumus, analītiski izvērtēt loģisko atzinumu ķēdes, pamatoti argumentēt viedokli un pieņemt iestādei svarīgus lēmumus.

No pretendentiem tiek prasītas svešvalodu zināšanas (angļu un krievu valodas zināšanas), prasme vadīt un organizēt lielu kolektīvu un koordinēt tā darbu svarīgu un atbildīgu uzdevumu risināšanā, darba racionālas organizācijas principu pārvaldīšana, kā arī nevainojama reputācija.

Amata pamatpienākumi būs vadīt, organizēt un kontrolēt VID administratīvo darbu likumā noteiktajā kārtībā, veikt kvalitatīvu VID noteikto uzdevumu izpildi, pieņemot lēmumus, kas ietekmē valsts finanšu sistēmu, kā arī realizēt valsts politiku, likumus, lēmumus un citus normatīvos aktus VID darbības jomā.

Konkursa komisijas vadītājs būs finanšu ministrs. Konkursa komisijā būs Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis, FM valsts sekretāra vietniece budžeta jautājumos Baiba Bāne, FM Administrācijas vadītājs Ilgonis Gaugers un finanšu ministra padomniece valsts pārvaldes reformu un vadības jautājumos Baiba Fromane.

Jau ziņots, ka līdzšinējais VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns pārcelts FM Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora amatā. Viņam arī piemērots disciplinārsods - mēnešalgas samazināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!