Foto: AFP/Scanpix

Šodien savu oficiālo vizīti Latvijā sāks jaunievēlētais Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Oficiālā Turcijas prezidenta vizīte Latvijā sāksies ar oficiālo sagaidīšanu pie Melngalvju nama, kam sekos oficiālā fotografēšanās un parakstīšanās viesu grāmatā.

Tāpat vizītes laikā paredzēta Valsts prezidenta Andra Bērziņa un Erdogana tikšanās, kā arī Latvijas un Turcijas prezidentu un viņu delegāciju tikšanās, pēc kuras sekos prezidentu kopīgā preses konference.

Paredzēts, ka abu valstu prezidenti piedalīsies ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa, kā arī piedalīsies Latvijas-Turcijas biznesa foruma atklāšanā.

Savukārt dienas noslēgumā Erdogans ar Eminas Erdoganas kundzi piedalīsies Bērziņa un Daces Seisumas kundzes rīkotajās oficiālajās vakariņās.

Jau vēstīts, ka sakarā ar Erdogana oficiālo vizīti tiks aizliegta transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana atsevišķās vietās Rīgā. Paredzēts, ka transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana tiks aizliegta no plkst.7 līdz 21.30 Kaļķu ielas abās pusēs, posmā no 11.novembra krastmalas līdz Rātslaukumam (izņemot tūristu autobusu stāvvietu), kā arī Kuģu ielas abās pusēs, posmā no Trijādības ielas līdz Akmens tiltam. Savukārt no plkst.7 līdz 12.30 Aspazijas bulvāra 50 metru garā posmā no Kaļķu ielas virzienā uz Teātra ielu (parka pusē), kā arī Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra 50 metru garā posmā no Kaļķu ielas virzienā uz Smilšu ielu (parka pusē), bet no plkst.7 līdz 14 Elizabetes ielas labajā pusē, posmā un virzienā no Pulkveža Brieža ielas līdz ēkai Elizabetes ielā 17.

Nepieciešamības gadījumā tiks ierobežota vai slēgta transportlīdzekļu satiksme no plkst.9.40 līdz 10.15 Kaļķu ielas posmā no 11.novembra krastmalas līdz Rātslaukumam.

Tāpat nepieciešamības gadījumā tiks ierobežota gājēju kustība no plkst.8 līdz 21.30 Rātslaukumā, no plkst.11.45 līdz 12.30 laukumā pie Brīvības pieminekļa.

Latvija būs pirmā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, kuru Erdogans apmeklēs oficiālā vizītē.

Kā  iepriekš informēja Valsts prezidenta Andra Bērziņa preses dienestā, Erdogans septembra sākumā vizītes laikā ASV Bērziņam darīja zināmu, ka, pieņemot uzaicinājumu vizītē apmeklēt Latviju, ir gatavs to darīt jau šajā gadā. Turklāt, ņemot vērā abu valstu draudzīgās un savstarpēji nozīmīgās divpusējās attiecības, Latvija būs pirmā ES dalībvalsts, kuru viņš kā Turcijas prezidents apmeklēs oficiālā vizītē.

Būtiskākie jautājumi, kas abu prezidentu sarunas laikā akcentēti, varētu būt saistīti ar Turcijas mērķi kļūt par ES dalībvalsti, tās reģionālo sadarbību un drošību. Arī šajās divpusējās sarunās Bērziņš atzina, ka jautājumi par ES turpmāko paplašināšanos būs ES dienaskārtībā arī Latvijas prezidentūras laikā.

Augustā notikušajās Turcijas pirmajās tiešajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis Erdogans, iegūstot 52% balsu.

Viņa galvenais konkurents - diplomāts un akadēmisko aprindu pārstāvis Ekmeledins Ihsanoglu - saņēma 38,3% balsu, bet sekulārās opozīcijas izvirzītais kurdu politiķis Selahatins Demirtašs ieguva 9,7% balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!