Daugavā izveidojies aptuveni septiņus kilometrus garais vižņu sablīvējums, kas otrdienas rītā no Dunavas virzījās uz Jēkabpili, jau sasniedzis Pļaviņas, bet pagaidām ūdens līmeņa celšanās nav vērojama un plūdi pilsētām nedraud, informēja Jēkabpils rajona Civilās aizsardzības dienesta speciālists Ivars Līcis.
Viņš pastāstīja, ka vižņu sablīvējums salīdzinoši ātri un bez īpašas aizķeršanās nokļuvis līdz Pļaviņām. Lai gan tur jau esošais ledus sastrēgums vēl nav pārrauts, plūdi Pļaviņām nedraudot.

Ārkārtas situācija Jēkabpils rajona operatīvajiem dienestiem nav izziņota, arī Daugavas novērošanas posteņi strādājot līdzšinējā režīmā - informāciju par situāciju Daugavā Civilās aizsardzības dienestam sniedz divas reizes diennaktī no rīta un vakarā. Pēdējās trīs dienās posteņu darbinieki Daugavu novērojuši arī pāris reizes naktī, un tas plānots arī šonakt. Ja tiks novērota ūdens līmeņa strauja celšanās vai vižņu sastrēgums, par to nekavējoties informēs operatīvos dienestus.

Pļaviņu dome informējusi Gostiņu iedzīvotājus par iespējamiem plūdiem un ziņojusi, kur zvanīt, lai nepieciešamības gadījumā saņemtu palīdzību. Tāpat arī ir sagatavotas vietas, kur izmitināt cilvēkus plūdu laikā.

Taču Pļaviņu domes priekšsēdētājs Helmuts Banders prognozē, ka plūdu nebūs, jo Pļaviņu ūdenskrātuve ir pietiekami liela, lai tajā izvietotos viss vižņu sablīvējums, kas tuvojas pilsētai, pat tādā gadījumā, ja esošais ledus sastrēgums netiks pārrauts.

Pļaviņās bijuši arī "Latvenergo" vadības pārstāvji, ar kuriem pašvaldība vienojās par rīcību plūdu gadījumā. Daugavā ūdens līmenis pie Jēkabpils kopš pirmdienas cēlies par aptuveni 40 centimetriem un otrdien ir 4,20 metri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!