Foto: LETA
Valsts kontrole aizrāda arī Vides ministrijai (VidM) un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai (RAPLM) par nepamatoti izmaksātajiem avansiem ES fondu projektiem, informēja VK.

Ņemot vērā, ka šogad Vides ministrijai (VidM) ir pievienota Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM), VK veica finanšu revīzijas par abu reorganizēto ministriju slēguma bilancēm. Revīziju rezultātā VK sniedza atzinumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), norādot, ka VidM un RAPLM gada pārskati visos būtiskajos aspektos sniedz skaidru un patiesu priekšstatu par iestāžu finansiālo stāvokli.

Vērtējot ES fondu aktivitāšu īstenošanu, VK konstatēja, ka abās ministrijās ES fondu apguves rādītāju izpilde ir īstenota ar ievērojamiem gada beigās veiktiem avansa pārskaitījumiem no valsts budžeta kontiem.

VidM 2010.gada beigās no ES fondiem bez pietiekama pamatojuma projektu īstenotājiem ir pārskaitījusi papildu avansus kopā 35 320 miljonu latu apmērā, tā palielinot ES fondu apguves rādītājus VidM pārziņā esošajās aktivitātēs par 49 procentpunktiem, lai gan līdz pagājušā gada beigām finansējuma saņēmēji bija izlietojuši tikai 4,75 % no iepriekš saņemtajiem avansiem.

Savukārt RAPLM padotībā esošā Valsts reģionālās attīstības aģentūra 2010.gada decembrī ir veikusi avansa maksājumus kopā 31,49 miljonu latu apmērā, lai gan atsevišķām pašvaldībām pārskaitītie avansi ievērojami pārsniedz summas, kuras pašvaldības bija plānojušas apgūt nākamo sešu mēnešu laikā.

VK norāda uz nepilnībām VidM iekšējās kontroles sistēmā, tajā skaitā nodrošinot valstij piekritīgos ieņēmumus. Konstatēts, ka Dabas aizsardzības pārvalde, iznomājot derīgo izrakteņu atradnes grants-smilts ieguvei, ir noteikusi maksu tikai par zemes nomu, nenosakot maksu par derīgo izrakteņu ieguvi. VK norāda uz risku, ka valsts manta lietošanā citai personai nav nodota par iespējami augstāku cenu.

Savukārt pārbaudēs RAPLM konstatēts, ka tās likvidācijas procesā laika posmā no pagājušā gada 22.novembra līdz 31.decembrim nepamatoti tika iegādāti 11 pamatlīdzekļi par kopējo summu 5 060 lati (t.sk. piezīmjdatori, mobilie telefoni), kas faktiski vairs nebija nepieciešami RAPLM darbības nodrošināšanai.

Pēc revīzijām VK ir sniegusi ieteikumus VidM un RAPLM saistību un tiesību pārņēmējai – VARAM, lai, ņemot vērā revīzijās konstatēto, nodrošinātu valsts budžeta dotāciju izlietojumu atbilstoši paredzētajiem mērķiem, kā arī palielinātu budžeta ieņēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!