Valsts kontrole (VK) secinājusi, ka Iekšlietu īpašumu valsts aģentūra vairākkārt pārkāpusi Publisko iepirkumu likumu un nav ievērojusi brīvas konkurences un valsts līdzekļu efektīvas izmantošanas pamatprincipus, informēja VK. VK norāda uz bažām par nelikumīgu budžeta līdzekļu izmantošanu.
Iekšlietu ministra apstiprinātajā 2007. gada centralizēto iepirkumu plānā iekļautie iepirkumi pārcelšanās izdevumu un telpu aprīkojuma izdevumu segšanai Rīgā, Gaujas ielā 15, par 1 248 280 latiem jeb 31,5 % pārsniedz Ministru kabineta rīkojumā šim mērķim paredzēto summu, tā radot risku, ka valsts budžeta līdzekļi var tikt iztērēti neefektīvi.

VK uzskata - tā kā ēka 2007.gadā netiek nodota ekspluatācijā, nomai paredzētos līdzekļus izlietot citiem mērķiem nav likumīga pamata.

Par nopietnu pārkāpumu VK uzskata to, ka 2006.gada iekšlietu ministra apstiprinātajā centralizēto iepirkumu plānā Iekšlietu īpašumu valsts aģentūra bija paredzēts veikt 29 centralizētā iepirkuma procedūras, bet faktiski aģentūra 2006. gada laikā ir veikusi 55 procedūras par kopējo summu 20 937 167 lati.

Savukārt gada pārskatā par pārvaldes līguma izpildi aģentūra iekšlietu ministram atskaitījās vien par 20 centralizēti veiktajām iepirkuma procedūrām, neuzrādot 35 iepirkuma procedūras par kopējo summu 6 808 711 lati bez PVN.

Konkursa komisija sagatavojot pretrunīgu konkursa "Par degvielas iegādi vairumtirdzniecības bāzē Iekšlietu ministrijas padotības iestādēm 2007.-2010.gadā" iepirkuma dokumentāciju, iespējams, ir maldinājusi potenciālos pretendentus un samazinājusi to loku, radot risku, ka netika iegūts maksimāli izdevīgākais piedāvājums.

VK atklājusi, ka aģentūrā nav izveidota iekšējās kontroles sistēma, kas nodrošinātu to, ka iepirkumu līgumi tiek slēgti atbilstoši centralizēto iepirkumu procedūru komisiju pieņemtajiem lēmumiem. Revīzijā konstatētas trīs procedūras, kurās noslēgti līgumi, kas pārsniedz iepirkumu komisijas lēmumos noteikto apjomu par 117 000 latu. Divos gadījumos par kopējo līguma summu 195 000 latu Iekšlietu ministrijas padotības iestādes līgumus par degvielas piegādi noslēgušas ar piegādātājiem, kas attiecīgajā iepirkumā nav atzīti par uzvarētājiem.

Pēc veiktās likumības revīzijas VK ir izstrādājusi 14 ieteikumus Iekšlietu īpašumu valsts aģentūrai, kuru izpildei atbilstoši saskaņotam grafikam tiks sekots līdzi.

Revīzija veikta par laika posmu no 2006.gada 1.maija līdz 2007.gada 30.aprīlim, analīzei izmantoti arī dati par 2005.-2007.gadu.

IeM Preses centra pārstāve Dace Ūdre portālam "Delfi" norādīja, ka oficiālu paziņojumu ministrija no VK par konstatētajiem pārkāpumiem nav saņēmuši. Komentārus IeM amatpersonas sniegs tikai tad, kad saņems oficiālu informāciju no VK. Ūdre pieļāva, ka tas varētu notiks nākamās nedēļas sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!