Valsts kontrole (VK) revīzijā konstatējusi vairākus pārkāpumus un nelietderīgu līdzekļu izlietojumu Juridiskās palīdzības administrācijā (JPA) – Tieslietu ministrijas (TM) padotības iestādē, kas nodarbojas ar valsts apmaksātās juridiskās palīdzības jautājumiem.

VK uzskata, ka 2008.gadā JPA nelietderīgi izlietojusi 2773 latus, slēdzot līgumus ar komercsabiedrībām par pakalpojumiem, kuru izpildi varēja nodrošināt vai nodrošināja iestādes darbinieki atbilstoši amata pienākumiem.

Tāpat VK uzskata, ka JPA nav izveidojusi efektīvu sistēmu, kā piedzīt zaudējumus no vardarbīgā nozieguma izdarītājiem vai tā līdzdalībniekiem. Līdz ar to JPA izveidojies 355 lietu uzkrājums, kurās piedzenami valsts budžeta līdzekļi 198 751 lata apmērā. VK arī atklāja, ka JPA neveic pietiekamu sadarbību ar zvērinātiem tiesu izpildītājiem, tādējādi neiegūstot informāciju par piedziņas procesu virzību.

VK atklājusi arī neatbilstības JPA kreditoru uzskaitē 18 245 latu apmērā, jo grāmatvedības uzskaitē saistības nav uzrādītas atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

VK arī konstatējusi, ka administrācija nenodrošina iekšējo kontroli par juridiskās palīdzības sniedzēju līgumu darbības termiņiem, jo, pārkāpjot normatīvo aktu prasības, atsevišķos gadījumos juridiskās palīdzības sniegšanai norīkotas personas, ar kurām līguma termiņi bija beigušies vai beigsies pirms datuma, kad jāsniedz juridiskā palīdzība.

Tāpat JPA atsevišķos gadījumos nenodrošina savlaicīgu valsts kompensāciju izmaksu cietušajiem, kas saskaņā ar normatīvo aktu prasībām ir jāveic viena mēneša laikā pēc dienas, kad pieņemts lēmums par valsts kompensācijas piešķiršanu, konstatējuši revidenti.

Revīzija JPA veikta par laika posmu no 2008.gada 1.janvāra līdz 2009.gada 1.oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!