Foto: AFI
Satiksmes ministrija (SM) pagājušā gada pēdējos mēnešos bez pietiekama pamatojuma pārskaitījusi avansus 50 miljonu latu apmērā ES fondu projektiem, revīzijā secināja Valsts kontrole (VK).

Satiksmes ministrijas (SM) pārskata revīzijā VK konstatējusi arī neatbilstību pašvaldībām pārskaitītās mērķdotācijas autoceļiem 8,29 miljonu apmērā uzrādīšanā, jo tā ir iekļauta uzturēšanas izdevumos, lai gan izlietota kapitālieguldījumiem, informēja VK.

VK atzinīgi novērtē SM paveikto valstij piederošās un piekrītošās zemes uzskaites sakārtošanā. SM uzskaitē ir iekļāvusi 10 152 zemes vienības, nodrošinot atbilstību Nekustamā īpašuma kadastra datiem, un vēl turpina skaidrot piederību 104 ēkām un būvēm ar kadastrālo vērtību 1,71 miljons latu.

Vērtējot ES fondu projektu īstenošanu, VK secināja, ka ES fondu apguve ir īstenota ar avansa maksājumu pārskaitīšanu no valsts budžeta kontiem. Satiksmes nozares projektos bez pietiekama pamatojuma avansa maksājumos gada pēdējos mēnešos tika pārskaitīti kopā 50,15 miljonus latu, turklāt arī projektiem, kuros pastāv saņemto avansu apguves risks. Piemēram, a/s "Pasažieru vilciens" Rīgas piepilsētas dzelzceļa pasažieru pārvadājumu sistēmas modernizācijai decembrī tika pārskaitīts avanss 22,27 miljonu latu apmērā, lai gan vēl nebija noslēgusies iepirkuma procedūra.

Tomēr ar avansa maksājumiem ES fondu apguves mērķis pēc būtības netika sasniegts, secina VK, jo līdz pat šī gada 31.martam projektu īstenotāju kontos Valsts kasē un komercbankās saņemto avansu atlikums bija 49,64 miljoni latu jeb 99 % no gada beigās pārskaitītās summas.

VK ir sniegusi SM 13 ieteikumus, lai nodrošinātu atbilstošu izdevumu klasificēšanu, pilnībā pabeigtu nekustamā īpašuma uzskaites sakārtošanu, kā arī pilnveidotu padotības iestāžu iekšējās kontroles sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!