Foto: DELFI
Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) jau vairākus gadus nespēj sakārtot savu nekustamo īpašumu uzskaiti, bet pērn no līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem 1,57 miljoni lati izmantoti iepriekš plānotiem pasākumiem, secināts Valsts kontroles revīzijā.

Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) jau vismaz pēdējos piecus gadus VK norāda uz būtiskām neatbilstībām nekustamo īpašumu uzskaitē. Arī 2010.gada konsolidētais pārskats nesniedz patiesu priekšstatu, jo tajā ir iekļauti nekustamie īpašumi vismaz 3,64 miljonu latu vērtībā, kuru īpašumtiesības nepieder IZM, savukārt nav iekļauti IZM valdījumā nodotie īpašumi vismaz 3,59 miljonu latu vērtībā.

Atzinumā VK vērš uzmanību uz to, ka IZM un tās padotības iestādes, veicot budžetā neparedzētus avansa maksājumus kopā 353 260 latu apmērā, nav tiesiski un ekonomiski rīkojušās ar finanšu līdzekļiem.

VK arī norāda, ka Liepājas Jūrniecības koledžas direktors, pretēji likuma prasībām par interešu konflikta novēršanu amatpersonu darbībā, noslēdzis darba līgumu ar savu dēlu.

2010.gadā IZM piešķirts finansējums no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem kopā 1,57 miljonu latu apmērā tādiem pasākumiem kā zinātniskas konferences organizēšanai, sporta sacensībām, naudas balvām par izciliem sasniegumiem sportā.

Izlietojot līdzekļus šādām iepriekš ieplānojamām vajadzībām, nav ievērots normatīvajā aktā noteiktais līdzekļu piešķiršanas mērķis, secina VK. Turklāt līdz 25.martam IZM no finansējuma saņēmējiem nebija saņēmusi atskaites par 129 230 latu izlietojumu.

Vērtējot rīcību ar izglītības iestāžu nekustamajiem īpašumiem, tos nododot lietošanā trešajām personām, nav gūta pārliecība par īpašumu izmantošanu atbilstošākajā veidā. Piemēram, konstatēts, ka vienā no Smiltenes tehnikuma ēkām ir ierīkota viesnīca ar saunas pakalpojumiem un kafejnīca, kurā tiek tirgoti alkoholiski dzērieni, tādējādi pieļaujot normatīvajā aktā noteiktā alkohola tirdzniecības aizlieguma pārkāpšanu.

Pēc revīzijām IZM tika sniegti 30 ieteikumi, kuru ieviešana nodrošinās iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanu ministrijās, patiesas informācijas uzrādīšanu pārskatos, kā arī veicinās efektīvāku budžeta līdzekļu plānošanu un izlietošanu.

Par IZM revīzijās konstatētajiem tiesību normu pārkāpumiem VK ir nosūtījusi informāciju prokuratūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!