Ieguldot VAS ,,Latvijas Pasts" pamatkapitālā valsts nekustamo īpašumu ar kopējo vērtību 5 238 400 latu, Satiksmes ministrija (SM) nav pietiekami izvērtējusi un pamatojusi šī lēmuma nepieciešamību, kā rezultātā īpašumi ieguldīti nelietderīgi, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).
Revīzijā secināts, ka daļa no ieguldītajiem nekustamajiem īpašumiem nebija nepieciešami VAS ,,Latvijas Pasts" pamatdarbības veikšanai – tajā skaitā zemes īpašums Rīgā, Stacijas laukumā 1 ar ieguldīšanas vērtību 4 230 000 lati, kas ir 81% no visu ieguldīto zemes īpašumu vērtības.

To, ka šis īpašums nebija nepieciešams "Latvijas Pastam" pamata funkciju nodrošināšanai apliecina fakts, ka jau trīs mēnešus vēlāk tika pieņemts lēmums atbrīvoties no vērtīgākajiem īpašumiem, secināts VK revīzijā.

2005.gada decembrī – 2006.gada maijā VAS ,,Latvijas Pasts" sasteigti un nesagatavoti organizēja nekustamā īpašuma Rīgā, Stacijas laukumā 1 izmantošanas "priekšlikumu konkursu", kas tika izbeigts bez rezultāta, nelietderīgi izmantojot ,,Latvijas Pasts" finanšu līdzekļus 21 696 latu apmērā.

Par nesaimniecisku VK uzskata arī nākamā - 2006. gada jūlijā – decembrī organizētā slēgtā "iznomāšanas konkursa" par nekustamā īpašuma Rīgā, Stacijas laukumā 1 iznomāšanu rīkošanu, jo VAS ,,Latvijas Pasts" nepamatoti ierobežoja pretendentu skaitu, tādējādi liedzot gūt iespējami lielākus ieņēmumus, ko paredz likuma prasības par mantas nodošanu lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu.

Slēgtā "iznomāšanas konkursa" rezultātā tika noslēgts līgums ar SIA "Attīstības aģentūra" par nekustamā īpašuma iznomāšanu uz 49 gadiem ar praktiski garantētu iespēju pagarināt līgumu vēl uz tādu pašu termiņu.

VK revīzijā secinājusi, ka šis 2006. gada 11. decembrī "iznomāšanas konkursa" rezultātā noslēgtais līgums ar SIA "Attīstības aģentūra" ir finansiāli neizdevīgāks par tās pašas SIA "Attīstības aģentūra" iepriekšējā – "priekšlikumu konkursā" iesniegto piedāvājumu, lai gan abi SIA "Attīstības aģentūra" piedāvājumi tika iesniegti tikai ar 5 mēnešu intervālu. Ja sākotnēji "Latvijas Pasta" ieņēmumi būtu aptuveni 7 miljoni latu, tad noslēgtais līgums paredz saņemt nepilnus 5 miljonus. Neiegūtie līdzekļi sastāda apmēram 2 miljonus latu.

VK arī norāda, ka ,,Latvijas pasts" nav izstrādājis nekustamā īpašuma iznomāšanas un nomāšanas kārtību, lai nodrošinātu mantas nodošanu lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu un mantas iegūšanu lietošanā par iespējami zemāku cenu. Nomājot nekustamo īpašumu, ,,Latvijas pasts" neizmanto normatīvajos aktos noteiktās tiesības pieprasīt telpas ,,Valsts nekustamo īpašumu aģentūra" valdījumā esošajos valsts nekustamā īpašuma objektos.

Revīzija par mantiskā ieguldījuma veikšanas lietderību un likumību valsts akciju sabiedrībā "Latvijas Pasts" un valsts akciju sabiedrības "Latvijas Pasts" amatpersonu rīcības ar kapitālsabiedrības mantu likumību veikta par laika posmu no 2004.gada līdz 2007.gada 1. maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!