Foto: DELFI
Valsts kontrole (VK) norāda, ka Lauku atbalsta dienesta pastāv krāpšanas risks un nepamatotu platību maksājumu izmaksu risks, informēja VK.

Sniedzot atzinumu par Zemkopības ministrijas (ZM) 2010.gada pārskatu, VK jau atkārtoti vērš uzmanību, ka ZM un tās padotības iestādes, gada beigās veicot nepamatotus avansu maksājumus – 2010.gadā 859 530 latu apmērā, nav tiesiski un ekonomiski rīkojušās ar finanšu līdzekļiem, informēja VK.

Revīzijā VK konstatējusi, ka Lauku atbalsta dienestā (LAD) izveidotā vienotā platību maksājumu administrēšanas sistēma nenodrošina pietiekamas kontroli pār ES finansējuma piešķiršanu tikai tiesību aktos noteiktajiem finansējuma saņēmējiem, kā rezultātā pastāv krāpšanas risks un nepamatotu platību maksājumu izmaksu risks.

Revīzijā konstatēts, ka, lemjot par vienotā platības maksājuma piešķiršanu, LAD nepārliecinās par pieteikumu iesniegušo personu īpašuma vai valdījuma tiesību esamību uz pieteikto zemes gabalu. LAD lēmums (ja nav bijusi platību pārdeklarēšana vai LAD fiziskā kontrole) tiek pieņemts, pamatojoties tikai uz iesniegumu un lauksaimniecībā izmantojamās zemes karti. Tādējādi atbalstu saņemt ir iespēja ikvienai personai, kuras rīcībā ir informācija par tām lauksaimniecībā izmantojamās zemes platībām, kuras netiek pieteiktas atbalsta saņemšanai.

VK konstatējusi, ka 2010.gadā LAD bijušajam darbiniekam izmaksāts atbalsts 297 latu apmērā par zemi, kas nav bijusi viņa īpašumā vai valdījumā un netika apsaimniekota, savukārt kādai LAD darbiniecei izmaksāti 423 lati, lai arī informācija par zemes apsaimniekošanu ir pretrunīga un līdz ar to nav iespējams pārliecināties par zemes tiesisko valdījumu.

Par LAD konstatēto VK ir nosūtījusi informāciju izvērtēšanai prokuratūrai.

Pēc revīzijas ZM tika sniegti 34 ieteikumi, kuru ieviešana kopumā veicinās efektīvu resursu plānošanu un izlietošanu ZM un tās padotības iestādēs, tajā skaitā tiks pilnveidota vienotā platības maksājuma administrēšanas (pārraudzības un kontroles) sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!