Valsts kontrole (VK), veicot revīziju par Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) pagājušā gada pārskatu, atklājusi būtiskas nepilnības Latvijas Radio dotācijas izlietojumā, kā arī konstatējusi NRTP nespēju pietiekami uzraudzīt šī finansējuma izlietojumu.
VK norāda, ka, analizējot radio vadības grāmatvedības datus par 2008.gada plānotajiem ieņēmumiem un izdevumiem, tika konstatēts, ka 2008.gada radio budžets tika ieplānots ar 241 779 latu lielu deficītu. Lai gan radio plānotie izdevumi pārsniedza ieņēmumus, netika norādīti

budžeta deficīta finansēšanas avoti.

Revīzijā konstatēts, ka radio nav izstrādāti un apstiprināti iekšējie tiesību akti, kas nosaka budžeta plānošanas un izpildes pamatprincipus, budžeta izpildes kontroles kārtību, pilnvaru un atbildības sadalījumu.

VK arī norāda, ka, izanalizējot radio iekšējos grāmatvedības organizācijas dokumentus, konstatēts, ka tajos netiek paredzētas finanšu vadības un budžeta izpildes kontroles procedūras un revīzijā
konstatēts, ka vadības grāmatvedības atbildīgais darbinieks veic izdevumu uzskaiti
saskaņā ar izpildītiem maksājumu uzdevumiem. Izdevumu apmaksa netiek veikta saskaņā ar budžeta plānu, konstatēti neapmaksātie rēķini, uz kuriem nav atšifrējums par izdevumu ekonomiskās klasifikācijas kodiem un nav norādīts līdzekļu avots, no kura jāveic maksājums.

Izvērtējot radio sniegto informāciju, ir konstatēts, ka darba samaksas regulējošie iekšējie normatīvie akti nenosaka piemaksu, prēmiju, dāvanu un pabalstu piešķiršanas kritērijus; pamatalgas tiek maksātas no valsts dotācijas līdzekļiem arī tām struktūrvienībām, kas neveic nacionālā pasūtījuma izpildi; piemaksas, prēmijas un materiālās stimulēšanas piemaksas tiek maksātas no valsts dotācijas līdzekļiem un no radio pašu ieņēmumiem, nenodrošinot izdevumu nodalīšanu pa finansējuma avotiem, norāda VK.

VK konstatējusi arī citas nepilnības Latvijas Radio darbā, līdz ar to, piešķirot dotāciju radio, NRTP nenodrošina dotācijas izlietojuma pietiekamu uzraudzību, kā rezultātā dotācijas izlietojums nav caurskatāms un nevar gūt pārliecību par dotācijas izlietojuma atbilstību paredzētajiem mērķiem, norāda VK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!