Valsts kontrole (VK) tuvākajā laikā sāks plašu revīziju par izglītības standartu kvalitāti Latvijā, noskaidrojot, kāda līmeņa skolēns, ar kādām zināšanām un motivāciju beidz vidusskolu, piektdien publicētajā intervijā žurnālam "Republika.lv" sacīja VK vadītāja Inguna Sudraba.
"Šo revīziju plānojam sākt aptuveni pēc mēneša, un tā tiešām būs apjomīga un ilgstoša izvērtēšana. Es uzskatīju, ka tas ir Valsts kontroles pienākums dot arī savu ieguldījumu un pateikt, kas izglītības sistēmā nestrādā. Mēs plānojam uzaicināt zinošus ekspertus, kuri spēs sniegt padomus un palīdzēs veikt revīziju. Būdama darba devēja, es arī redzu, ka trūkst motivētu, analītiski domājošu un patstāvīgi spriest spējīgu jauniešu. Daudz ir tādu, kuri ir gatavi pieņemt jebkuru viedokli; pasaki, kā jādara, un es rīkošos. Viņam nav sava redzējuma, kur un kāpēc viņš vēlas būt pēc pieciem vai desmit gadiem," žurnālam sacīja Sudraba.

Gatavojoties revīzijai Sudraba arī runājusi ar vidusskolēniem un studentiem, un pēc šīm sarunām pauž nožēlu, ka "šie cilvēki jūtas nelaimīgi, viņiem nav motivācijas nākotnes plāniem. Kur viņi šo motivāciju gūs, ja pretī stāv skolotājs, kurš arī nespēj to sniegt. Jo valsts nav definējusi prioritātes, nedod pārliecību, ka šī valsts būs spēcīga un attīstīsies," klāstīja VK vadītāja.

Viņa arī norādīja, ka jau pirms vairākiem gadiem ir pieņemti dažādi dokumenti, kas paredz attīstības stratēģiju ilglaicīgā periodā, taču reāli dzīvē tie nedarbojas, un valdības deklarācijas lielākoties tikušas definētas tikai vienam gadam.

"Diemžēl vienota, stratēģiski sagatavota un konkrēta dokumenta, kas definētu valsts attīstību un prioritātes kopumā, nav. Pastāvīgi ir vēlēšanās parādīt rezultātu īstermiņā — paaugstināt kādus pabalstus, algas. Protams, ir ļoti pozitīvi dzirdēt, ka mūsu prioritāte visu laiku ir bijusi un joprojām ir izglītība, bet vai mēs spējam uz šo jomu paskatīties stratēģiski un ilgtermiņā, lai to veiksmīgi sakārtotu un nodrošinātu, lai Latvijā būtu izglītoti, konkurētspējīgi un pirmām kārtām motivēti skolēni, kuri beidz vidusskolu un zina, ko dzīvē grib sasniegt. Lai mums būtu motivēti augstskolu absolventi, kuri ir spējīgi veiksmīgi konkurēt darba tirgū," intervijā uzsvērusi Sudraba.

Sudraba arī skaidroja, ka VK nav mazo pārkāpumu meklētāji vai sodītāji. Viņasprāt, VK mērķis ir parādīt sabiedrībai, ka daudz svarīgāk ir nevis uzzināt par konkrēto pārkāpumu, bet gan tas, lai jebkuru pakalpojumu sabiedrība saņemtu tādu, kādam tam jābūt.

"Tā, protams, būtu ideāla valsts. Gribas, lai arī sabiedrība izvirzītu augstākas prasības tiem, kuri tērē nodokļu maksātāju naudu," atzinusi VK vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!