Foto: Aizsardzības ministrija
Valsts kontrole atklājusi būtiskus pārkāpumus Aizsardzības ministrijas finanšu pārskatā, norādot, ka ministrija nepamatoti izmantojusi līdzekļus neparedzētajiem gadījumiem kārtējo budžeta izdevumu segšanai un nepamatoti apmaksājusi avansā par nākamajos gados paredzētajiem tēriņus, portālu "Delfi" informēja VK.

Atzinumā par Aizsardzības ministrijas (AM) pārskatu VK ir atklājusi neatbilstības ārvalstu valūtu kursu izmaiņu novērtēšanā un pašu ieņēmumu atzīšanā. Rezultātā pārskatā avansa maksājumi ir uzrādīti par 545 000 latu mazākā, bet saistības par 345 000 latu lielākā apmērā, kā arī nav uzrādīti ieņēmumi un izdevumi no valūtas kursu svārstībām attiecīgi vismaz 929 000 latu un 39 000 latu apmērā.

Arī pārskatā uzrādītie pašu ieņēmumi un pamatdarbības izdevumi ir nepamatoti palielināti vismaz 901 000 latu apmērā, jo neatbilstoši ir uzrādīti krājumu vai pamatlīdzekļu pārvietošanas starp kontiem darījumi.

VK konstatējusi, ka Nacionālie bruņotie spēki (NBS) gada nogalē, veicot budžetā neparedzētus nodokļu avansa maksājumus 700 000 latu apmērā, nav tiesiski un ekonomiski rīkojušies ar finanšu līdzekļiem.

AM 2010.gadā ir saņēmusi finansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 5,3 miljonu latu apmērā, no kuriem 4,8 miljoni izlietoti maksājumiem 2005.gadā noslēgta līguma ietvaros par NBS pretmīnu kuģu iegādi, tādējādi piešķirto finansējumu pretēji normatīvajā aktā noteiktajam izlietojot iestādes budžetā plānojamu saistību segšanai, norāda VK.

Savukārt pēc finansējuma pārdales starp budžeta programmām AM 2010.gadam piešķirtie līdzekļi vismaz 6,9 miljonu latu apmērā ir izlietoti turpmākajos gados paredzētu saistību segšanai. Piemēram, NBS Nodrošinājuma pavēlniecība, izdarot attiecīgas izmaiņas līgumos par transportlīdzekļu piegādi, 2010.gada decembrī ir veikusi 2011., 2012. un 2013.gadā paredzētus maksājumus.

Lai pilnveidotu aizsardzības nozares grāmatvedības uzskaites politiku, kā arī aizsardzības nozares iestāžu iekšējās kontroles sistēmas, VK ir sniegusi AM 10 ieteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!