Foto: LETA

Valsts kontrole (VK) pauž neizpratni par premjerministra Māra Kučinska (ZZS) intervijā LTV pausto viedokli par valsts galvenās audita iestādes secinājumiem, kuros tā atklājusi pārkāpumus iekšlietu nozares nekustamo īpašumu pārvaldīšanā, liecina iestādes izplatītais publiskais paziņojums.

Pēc VK paustās neizpratnes par Kučinska viedokli, Ministru prezidenta preses sekretārs Andrejs Vaivars portālam "Delfi" norādīja, ka Iekšlietu ministrijai (IeM) ir jāizvērtē VK veiktās pārbaudes VUGD rezultāti un jānovērš tajos konstatētie pārkāpumi.

"Tieši tāpat ir jārīkojas jebkurai iestādei, institūcijai, kurā VK veikusi pārbaudes. Ministru prezidents vienmēr ir uzsvēris – ja kādā jomā tiek konstatēts nesaimnieciskums, naudas izšķiešana, pret to ir jāvēršas ar visu bardzību, kā arī jāveic nepieciešamie pasākumi, lai attiecīgās nejēdzības netiktu pieļautas nākotnē. Tas, ka VK ir kādā resorā, iestādē konstatējusi nepilnības, vēl nebūt nenozīmē, ka tā ir sagrauta – vienkārši nepilnības ir jānovērš," premjera nostāju skaidro Vaivars.

Atbilstoši premjerministra rīcībā esošajai informācijai, IeM pārstāvji identificētās problēmas ar VK jau ir izrunājuši un atklātās nepilnības tiks novērstas. Tāpat ir sāktas vairākas dienesta pārbaudes, lai noskaidrotu amatpersonu atbildību, pauž Vaivars.

Kučinskis ceturtdienas rītā intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma", lūgts komentēt VK revīzijā par iekšlietu nozares iestāžu nekustamo īpašumu pārvaldīšanu atklāto, bija visnotaļ skarbs, atbildot, ka "pēc VK uzlidojumiem parasti šķiet, ka viss ir sagrauts, tāds ir stils".

"Šeit jāskatās ļoti objektīvi. Ja kāds kaut ko ir izšķērdējis, ja ir sadārdzinājums, visi ir jāsoda. Tajā pašā laikā, lai nebūtu subjektīva nostāja pašā VK, tomēr drusciņ vajadzētu ar ekspertiem konsultēties," sacīja Kučinskis.

Vaicāts par sadārdzinājumu būvniecības projektiem un naudas piešķiršanu bez projekta, Kučinskis sacīja, ka tā ir visas Latvijas, nevis tikai šī konkrētā gadījuma problēma. Premjers atklāja, ka, piemēram, apturēti arī siltināšanas projekti valsts iestādēs, jo piedāvājumi, kas saņemti no būvniekiem, pat 2,5 reizes pārsnieguši to, kas bijis ieplānots. "Faktiski aizvien vairāk jācenšas, ja ir nauda, rīkoties tā, ka uzvar tas, kurš arī projektē un atbild par visu, un mēs varam būt droši, ka cena nemainīsies," sacīja premjers.

Tāpat viņš atzina, ka pastāv ļoti liela birokrātija no dienas, kad tiek uzrakstīts iesniegums līdz dienai, kad darbi reāli nokļūst līdz objektam. "Tie ir procesi, kas ir dienaskārtībā, lai gan vienkāršotu, gan izķertu, es pat teiktu, aizdomīgi augstos piedāvājumus," apliecināja premjers. Atgriežoties pie VK revīzijā paustā, Kučinsksis noteica: "Ja ir bijis nepamatots sadārdzinājums, tad tas gan ir jāizmeklē."

Savukārt VK publiskā paziņojumā pauž neizpratni par Kučinska pausto viedokli par tās secinājumiem par gadiem ieilgušu bezdarbību iekšlietu nozares nekustamo īpašumu pārvaldīšanā un dubultajiem standartiem amatpersonu darbībā.

"Augstākās revīzijas iestādes loma demokrātiskā valstī ir būt par nozīmīgu publiskās pārvaldes attīstības stūrakmeni, veicinot godprātīgu, likumīgu un sabiedrības interesēm atbilstošu rīcību ar valsts naudu un mantu. Mēs labticīgi paļaujamies, ka Ministru prezidents izprot šo VK lomu, norādot, ka arī jautājumā par iekšlietu nozares nekustamo īpašumu revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem ir jāveic nepieciešamās pārbaudes un atbildīgie jāsauc pie paredzētās atbildības," pauž VK.

Izteikumi par "visa sagraušanu", publiski augstākās revīzijas iestādes darbu nodēvējot par "uzlidojumiem", VK ieskatā ir nepārdomāti un neveicina ne labu sadarbību publiskajā pārvaldē, ne arī sabiedrības uzticēšanos valsts pārvaldei.

"Konkrētie fakti par medību klubu ugunsdzēsēju depo vai trim miljoniem neatbilstoši izlietotu nodokļu maksātāju naudu, vai situācija, kad vadoša nozares amatpersona maksā vairakkārt mazāku īres maksu par salīdzināmiem pakalpojumiem, kamēr īstie ugunsdzēsēji spiesti paši sev gādāt elementāru aprīkojumu un apmēbelēt telpas saviem spēkiem, ir tikai sekas gadiem ieilgušai bezdarbībai, augstu amatpersonu bezatbildībai un acīmredzamai visatļautības un nesodāmības sajūtai. Tēlaini izsakoties, kājas medību klubiņam lauku depo aug nozares amatpersonu gaiteņos, pašlabuma domāšanā un padomiskā pseidomorālē," pauž valsts galvenā audita iestāde.

VK uzsver, ka skaļākie pārkāpumi nosaukti, lai izgaismotu patiesos problēmu cēloņus, pievērstu tiem amatpersonu uzmanību un mudinātu šos cēloņus novērst.

"Beidzot jārada priekšnosacījumi efektīvai iekšlietu nozares nekustamo īpašumu pārvaldībai, jānodrošina vienota īpašumu uzskaite, jāizvērtē to izmantošanas nepieciešamība, labākas izmantošanas alternatīvas. Nepieciešams arī vienots plāns visu nekustamo īpašumu uzlabošanai. Nav ieviesta vienota īpašumu pārvaldīšanas un apsaimniekošanas politika, un līdz šim īstenotie pasākumi neatbilst ne Ministru kabineta noteiktajiem principiem, ne arī pašas Iekšlietu ministrijas 2007. gadā apstiprinātajā koncepcijā definētajiem mērķiem. Negribētos domāt, ka valdības vadītājs to nesaprot vai vēlas piesegt, noklusēt un izlikties neredzam. Kritika ne vienmēr ir patīkama, taču tā jāprot uzklausīt un izmantot nozares un valsts attīstībai," teikts VK paziņojumā.

Atbildot Kučinska izteikumiem par nepieciešamību revīziju laikā piesaistīt ekspertus, VK norāda, ka "satraukumam nav pamata". Revīzijas laikā bija piesaistīti eksperti, kā arī bijusi komunikācija ar nozari, lai stiprinātu revīziju objektivitāti un vispusīgu konkrēto jautājumu izvērtējumu.

VK norāda, ka IeM atzinusi, ka revīzijā sniegtie ieteikumi palīdzēs uzlabot iekšlietu nozares infrastruktūras pārvaldību, apsaimniekošanu un nodrošināt ekonomisku valsts budžeta līdzekļu izlietojumu.

Jau ziņots, ka VK šī gada martā nodevusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) informāciju lietas ierosināšanai par medību kluba "Plauži" esamību Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) depo telpās Ogres novada Ķeipenē.

VK atklājusi, ka depo telpās ierīkotā medību kluba valdes priekšsēdētājs ir Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas direktors Ainars Pencis, savukārt kā kontakttālrunis klubam bija norādīts VUGD Finanšu plānu pārvaldes priekšnieka Vladimira Rožkina darba telefona numurs. Revīzijas laikā mednieku kluba juridiskā adrese un tālruņa numurs tika nomainīts. Par depo telpu izmantošanu medību kluba vajadzībām nav slēgts īres līgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!