Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pērn un 2011.gadā vadošās amatpersonas apgādājusi ar dārgiem kompānijas "Apple" telefoniem un datoriem, bet ierindas darbiniekus – ar lētākām saziņas ierīcēm, pirkumiem nerīkojot iepirkumu, kas liek Valsts kontrolei (VK) bažīties par tēriņu lietderību.

VK revīzijā secināts, ka ministrija 2011.gada novembrī un decembrī, kā arī pērn iegādājusies 55 mobilos tālruņus par kopējo summu 12 864 lati. Ministrijas darbinieku vajadzībām iegādāti 37 lētāki telefoni par kopējo līgumu darbības laikā maksājamo summu no deviņiem latiem līdz 204 latiem par tālruni. Savukārt ministrijas vadībai – ministram Edmundam Sprūdžam (RP), ministra biroja un valsts sekretāra vietniekiem iepirkti daudz ekskluzīvāki tālruņi – "Apple iPhone4S". Tie iegādāti par kopējo līgumu darbības laikā maksājamo summu no 385 latiem līdz 549 latiem par tālruni.

Ministrijas vadība, tostarp arī Sprūdžs, apgādāti arī ar 14 "Apple MacBook Air" portatīvajiem datoriem par kopējo summu 12 581 lats. Savukārt darbiniekiem iegādāti septiņi mazcenas portatīvie datori par kopējo līgumu darbības laikā maksājamo summu 6307 lati. VK uzskata, ka tas darīts, neievērojot iepirkuma procedūru saskaņā ar normatīvajā aktā noteikto kārtību.

Revīzijā kontrole secinājusi, ka darbinieki paši iesniegumos norādījuši vēlamos mobilo tālruņu un portatīvo datoru modeļus, taču nav pamatota izvēlēto iekārtu modeļu tehniskās specifikācijas nepieciešamība noteiktiem darba pienākumiem.

Ministrija VK skaidrojusi, ka iekārtas iegādātas tiešajiem pienākumiem – sarunām, e-pastu apmaiņai, piekļuvei ministrijas iekšējai elektroniskās lietvedības sistēmai arī tad, kad darbinieks neatrodas ministrijā. Tiesa, VK šis skaidrojums nav šķitis gana pārliecinošs.

VK ir secinājusi, ka ministrija, bez iepirkuma procedūras noslēdzot līgumus par septiņu mazcenas portatīvo datoru iegādi nav ievērojusi normatīvā akta prasības, tā radot valsts budžeta līdzekļu neefektīvas izlietošanas risku.

Savukārt "Apple" iekārtu iegādi VK ir atzinusi par nesamērīgu, jo citi ministrijas darbinieki tādu pašu pienākumu pildīšanai ir apgādāti ar krietni lētākām iekārtām. VK, saņemot ministrijas skaidrojumus, nav guvusi pārliecību, ka ministram un citiem vadības cilvēkiem darbam būtu nepieciešami tieši šīs markas telefoni un datori un ka ar citiem, lētākiem modeļiem darbu nebūtu iespējams veikt.

Kontrole mudina ministriju pilnveidot iekšējās kontroles sistēmu par iepirkumiem, lai turpmāk izvairītos no normatīvo aktu neievērošanas un bažām par neefektīvu līdzekļu izmantošanu.

Ministrijai vajadzētu izveidot iekšējās kontroles sistēmu, kas nodrošinātu efektīvu un ekonomisku valsts budžeta finansējuma izlietošanu, nosakot prasību pamatot iegādājamo mobilo tālruņu un portatīvo datoru modeļu tehniskās specifikācijas nepieciešamību saistībā ar noteiktajiem darba pienākumiem, kā arī iekārtu iegādes maksimālās vērtības ierobežojumus.

Izvēloties tieši šīs iekārtas, galvenais nebija zīmols, bet gan iespēja strādāt ātri, operatīvi, vienmēr būt sasniedzamiem, izmantot tehnoloģiju sniegtās iespējas arī ārpus ministrijas telpām, ar preses dienesta starpniecību portālam "Delfi" atbildēja
Sprūdžs, kurš, kā norada ministrijā "pats ir ilgus gadus strādājis IKT jomā".

Sprūdžam sākot darbu ministrijā, tikušas meklētas iespējas nodrošināt darbiniekus ar datoriem un mobilajiem telefoniem, netērējot tūkstošiem latu, tādēļ rasta iespēja iegādāties šo tehniku, izmantojot LMT piedāvājumu "Mans komplekts", norāda ministrijā. "Līdz ar to, maksājot mēnesī mazāk nekā 30 latus, darbiniekiem uzreiz ir pieejama visa nepieciešamā tehnika darba pienākumu veikšanai," bilst VARAM.

VARAM esot vērtējis gan nepieciešamību nodrošināt iestādes vadībai iespējas efektīvi un operatīvi pildīt darba tiešos pienākumus, gan iestādes pienākumu izlietot tās budžeta līdzekļus saimnieciski izdevīgākā veidā. "Ņemot vērā visus faktorus, bet jo īpaši - baterijas ietilpību, iekārtas un lietotāja saskarnes ergonomiku, par atbilstošāku atzinusi "Apple" datortehniku, kas sniedz iespējas strādāt arī ministrijas elektroniskajā lietvedības sistēmā ārpus iestādes telpām," skaidro ministrijā. Komentējot VK atzinumu, ministrija norāda, ka šīs iekārta esot izturīgākas un kalpojot ilgāku laiku.

Ministrijas pārstāvji norāda, ka pirms šo ierīču iegādes izvērtētas vairākas tirgū esošās alternatīvas un to izmaksas. "Izpēte liecināja, ka šādas funkcionalitātes tehnikas vienības cena citiem ražotājiem ir lielāka, piemēram, "Toshiba 13" z930/3G" – 992,18 lati vai arī "Samsung Series 9 900X3D", Core i5-3317U datoriem – 978,26 lati," ministrijā norāda uz cenu atšķirībām.

"Protams, pēdējo pāris gadu laikā tehnoloģiju jomā ir notikusi ļoti strauja izaugsme, un, ja būtu jāizvēlas šodien, kādu aparatūru iegādāties, izvēle, iespējams būtu cita," bilst ministrijā.

Tiesa, uz portāla "Delfi" jautājumu, kāpēc "Apple" izvēlēts tikai vadībai, ministrijā neatbildēja, atbilde netika sniegta arī uz jautājumu par iepirkuma nerīkošanu, ko arī pārmet VK.

"Apple" tehniku kārojuši arī citi, piemēram, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments iegādājās 14 planšetdatorus "iPad3" . Departaments nepieciešamību skaidroja ar vadošo darbinieku vajadzībām ātri mainīties ar informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!