Saistībā ar plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par to, ka Lietuvā reģistrētais uzņēmums UAB „E energija“ grasās vērsties starptautiskajā šķīrējtiesā pret Latviju un piedzīt no valsts zaudējumus, Valsts kanceleja informē, ka pastāv iespēja rast pieņemamu strīda risinājumu.

Pērn 2.septembrī tika saņemta UAB „E energija“ pretenzija, kas adresēta Ministru prezidentam, un kurā uzņēmums atsaucas uz Latvijas – Lietuvas starpvalstu investīciju aizsardzības līgumu un pauž nostāju, ka Latvija pārkāpusi minēto starptautisko līgumu caur Rēzeknes pašvaldības darbībām.

Valsts kanceleja atbilstoši Ministru kabineta rīkojumam pārstāv valsti minētajā jautājumā. Valsts kanceleja regulāri komunicē gan ar UAB „E energija“, gan ar Rēzeknes pašvaldības pārstāvjiem. Ņemot vērā 1985.gada 15.oktobra Eiropas vietējo pašvaldību hartā, kā arī likumā „Par pašvaldību“ noteikto pašvaldību neatkarību, jebkāda Latvijas rīcība minētajā jautājumā ir iespējama tikai ar Rēzeknes pašvaldības pārstāvju piekrišanu.

Šobrīd strīds atrodas risināšanās stadijā, un par notikumu attīstību regulāri tiek informēta gan UAB „E energija“, gan arī viens no UAB „E energija“ īpašniekiem – Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Valsts kanceleja uzskata, ka joprojām pastāv iespēja rast UAB „E energija“ un Rēzeknes pašvaldībai pieņemamu strīdus risinājumu, un cer, ka UAB „E energija“ ir patiesi ieinteresēta strīda miermīlīgā atrisinājumā, kā to vairākkārt norādījusi Valsts kancelejai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!