Foto: AFI

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Saeimas frakcija aicina izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski (V) izvērtēt iespējamo politisko iejaukšanos augstskolas darbībā, Ventspils pašvaldībai vēršoties ar prasību par Ventspils Augstskolas (VeA) rektores Gitas Rēvaldes nomaiņu.

VL-TB/LNNK frakcija vēstulē aicina Šadurski izvērtēt, vai Latvijas izglītības sistēmā nav noticis pārkāpums, jo, kā liecina publiski izplatītā informācija, Ventspils pašvaldība ir izvirzījusi prasību Ventspils Augstskolas Senātam un Satversmes sapulcei nomainīt VeA rektori Rēvaldi.

Tas liecina par politisko iejaukšanos augstākās izglītības iestādes darbībā. Ja publikācijās aprakstītie VeA rektores maiņas iemesli atbilst patiesībai, izglītības ministram ir atbilstoši jāreaģē, teikts nacionālās apvienības mājaslapā publicētajā paziņojumā.

Vēstulē Šadurskim Saeimas frakcijas deputāti uzskaita vairākas nepilnības, kas varētu būt pretrunā Augstskolu likumam. Piemēram, Satversmes sapulce atcēlusi rektori, kā iemeslu minot uzticības zaudēšanu, taču saskaņā ar likumu rektoru var atcelt tikai par normatīvo aktu pārkāpumiem. Turklāt Satversmes sapulces sēdē piedalījušies vairāki Ventspils pilsētas domes pārstāvji un tas varētu būt ietekmējis balsojumu, norāda politiķi.

VL-TB/LNNK vēstuli Šadurskim parakstījis nacionālās apvienības frakcijas vadītājs un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājas biedrs Raivis Dzintars.

Savukārt, kā informēja VeA Satversmes sapulces priekšsēdētāja Dace Štefenberga, informācija par to, ka VeA Senāts un Satversmes sapulce darbojas pašvaldības uzdevumā, vērtējama kā tendencioza un šādiem apgalvojumiem nav pamata. Viņa arī skaidroja, ka pašvaldības pārstāvji Satversmes sapulcē piedalījās, lai pēc VeA Senāta lūguma ziņotu par pašvaldības līdzekļu izlietojumu atbilstoši Sadarbības līgumam, kas noslēgts starp VeA un Ventspils pilsētas domi.

"Šis bija tikai viens no septiņiem Satversmes sapulces darba kārtības jautājumiem. Pēc ziņojuma sniegšanas pašvaldības pārstāvji Satversmes sapulci atstāja, un Satversmes sapulces sēde vēl turpinājās vairāk nekā trīs stundas. Jautājums par VeA rektores atcelšanu tika izskatīts kā pēdējais darba kārtības jautājums," viņa zināja sacīt.

"Savukārt darba kārtības pirmais punkts bija plānots šāds - "Ventspils Augstskolas rektores Rēvaldes pārskats par savu darbību". Rektore Rēvalde aicināja atcelt šo darba kārtības punktu un pārskatu sniegt atteicās. Satversmes sapulce nobalsoja pret darba kārtības punkta izslēgšanu, tādā veidā vēloties uzklausīt rektores ziņojumu par savu darbību kopš apstiprināšanas rektores amatā. Diemžēl, neskatoties uz kolēģu aicinājumiem palikt, Rēvalde atstāja Satversmes sapulces norises vietu," viņa informēja.

Viņa arī norādīja, ka Satversmes sapulce 25.maijā sēdē pieņēma lēmumu "Atcelt Ventspils Augstskolas rektori Rēvaldi no rektora amata kā uzticību zaudējušu".

Par lēmuma pieņemšanu nobalsoja 21 no 28 klātesošajiem Satversmes sapulces locekļiem, pret - seši, savukārt viens biļetens tika atzīts par nederīgu.

Kā ziņots, Ventspils Augstskolas Satversmes sapulce nolēma atcelt no amata VeA rektori Rēvaldi.

VeA Satversmes sapulces lēmums par rektores atcelšanu tika argumentēts ar Satversmes sapulces debatēs dominējušo viedokli, ka Rēvalde ir zaudējusi viņai doto uzticību. Sapulcē izskanēja arī viedoklis, ka pašlaik vairs nepastāv tikai konflikts starp VeA un Ventspils pilsētas domi, bet situācija ir pāraugusi plašākā strīdā starp rektori un augstskolas personālu.

Rēvalde Satversmes sapulces locekļiem pauda viedokli, ka pret viņu vērstās aktivitātes esot politisks pasūtījums.

Jau vēstīts, ka pēdējā laikā bija pasliktinājušās attiecības starp tā laika VeA rektori Rēvaldi un Ventspils pilsētas domes vadību. Iepriekš Ventspils pilsētas dome izplatīja preses relīzi, norādot, ka pašvaldība nevar palikt vienaldzīga pret negatīvajām tendencēm, kas pēdējā laikā novērojamas VeA. Pašvaldība skaidro, ka Ventspils domes un VeA sadarbības principus nosaka savstarpējais līgums, kas noslēgts 2012.gadā. Līgums paredz piecus kritērijus, kas augstskolai jāizpilda, lai saņemtu pašvaldības finansējumu. Kā norāda Ventspils dome, kopš augstskolu vada pašreizējā rektore Rēvalde, vērtējums ar katru gadu samazinājies, lai gan pašvaldības finansējums ir pieaudzis.

No amata atbrīvotā rektore iepriekš noraidīja augstskolas vadībai izteiktos pārmetumus. "VeA finanšu situācija ir ļoti uzlabojusies. Nākamgad būsim spējīgi paši līdzfinansēt un priekšfinansēt projektus. Mēs varam arī aizņemties Valsts kasē, lai neapgrūtinātu Ventspils pašvaldības budžetu," aprīlī pauda Rēvalde. Viņa norādīja, ka sadarbība ar pašvaldību, ja tā veidojas labi, var dot pozitīvu rezultātu. "Man nav zināmi iemesli, kāpēc pasliktinājusies sadarbība starp domi un augstskolu," aprīlī norādīja Rēvalde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!