Foto: DELFI

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvētie ministri valdībā - tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš un kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende - nepiedalīsies 16.martā paredzētajos latviešu leģionāru piemiņas pasākumos, savukārt pie Brīvības pieminekļa pasākumos plāno piedalīties daudzi VL-TB/LNNK frakcijas deputāti.

Kā pastāstīja Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāre Inese Laizāne, Jaunzeme-Grende šajā laikā atradīsies ārzemēs.

Tieslietu ministrs Bērziņš šonedēļ ir devies atvaļinājumā ārpus Latvijas kopā ar ģimeni, līdz ar to leģionāru atceres pasākumos 16.martā viņš pats personīgi piedalīties nevarēs, informēja ministra preses sekretāre Līga Ādamsone.

Tomēr Bērziņš šo pienākumu ir uzticējis savam padomniekam Jānim Tomelam un Tieslietu ministrijas parlamentārajam sekretāram Jānim Bordānam, kuri piektdien plāno doties godināt latviešu karavīrus uz Brāļu kapiem Lestenē, pastāstīja
Ādamsone.

Savukārt leģionāru piemiņas pasākumos, tostarp ziedu nolikšanā pie Brīvības pieminekļa, plāno piedalīties daudzi VL-TB/LNNK frakcijas deputāti. Nacionālās apvienības pārstāvis Imants Parādnieks atzina, ka piedalīties varētu visi, kuri atradīsies Latvijā.

Savukārt VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars uzsvēra, ka šī neesot partijas lieta, bet gan katra pilsoņa izvēle - kur un kā šajā dienā pieminēt latviešu karavīrus. "Domāju, ka pie Brīvības pieminekļa ies daudzi nacionālās apvienības deputāti," teica Dzintars.

Pagaidām vēlmi piedalīties leģionāru piemiņas pasākumos un iet pie Brīvības pieminekļa nav publiski pauduši Zatlera reformu partijas (ZRP) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji. ZRP pārstāve Daiga Holma teica, ka neviens ZRP deputāts pie Brīvības pieminekļa neiešot, savukārt ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis norādīja, ka frakcijā par to neesot runāts, bet viņš pats pasākumos nepiedalīšoties.

Atsevišķos leģionāru piemiņas pasākumos varētu piedalīties pa kādam "Vienotības" deputātam, piemēram, uz pasākumu Lestenē solās doties Inguna Rībena. Pie Brīvības pieminekļa gan viņa neiešot, jo nepatīkot šāds "ļembasts".

"Pie Brīvības pieminekļa neiešu nevis tāpēc, ka tā būtu nepareiza vieta, bet gan, protestējot pret nožēlojamo valsti, kas nevar garantēt veciem, sirmiem cilvēkiem, kas aizstāvējuši mūsu valsti, ka viņi var mierīgi aiziet un nolikt ziedus," izteicās Rībena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!