Foto: LETA
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai"- TB/LNNK uzskata, ka šobrīd premjera Valda Dombrovska ("Vienotība') piedāvātais četru partiju koalīcijas vienošanās projekts ir nepilnīgs, tāpēc apvienības valde piedāvās savus priekšlikumus.

To žurnālistiem piektdien atzina VL-TB/LNNK līderi, kas tikās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, kurš uzsāka konsultācijas ar 10.Saeimā ievēlētajiem spēkiem.

Apvienības vadītājs Roberts Zīle sacīja, ka ar VL-TB/LNNK piedāvātajiem priekšlikumiem vienošanās projekts būtu labāks, "neatkarīgi no tā, vai mēs būsim vai nebūsim valdībā". Zīle sacīja, ka nacionālā apvienība uzskata – nedrīkst aprobežoties ar nacionālo vienotību kā būtisku jautājumu "iesaldēšanu".

Zīle uzskata, ka ir svarīga diskusija gan par izglītības jautājumu, gan par pilsonību, savukārt okupācijas atzīšana Latvijas pilsoņu veidotajiem politiskajiem spēkiem jābūt pašsaprotamai, tāpēc jāsper soli tālāk un jāprasa to atzīt Krievijai.

Tāpat Zīle norādīja, ka Dombrovska piedāvātajā dokumentā nav ierakstīta energoatkarības mazināšana, kas ir ļoti svarīgs jautājums un tai būtu jābūt vienai no valdības prioritātēm.

Zīle sacīja, ka prezidents VL-TB/LNNK apsvērumus uzklausījies ar izpratni. Zīle "Vienotības" piedāvājumu par četru partiju koalīciju novērtēja kā taktisku soli, "cits jautājums, cik tas ir vērtīgs".

Viņš arī pauda šaubas, ka no "politiskās demokrātijas viedokļa modelis ar 92 deputātiem pozīcijā un astoņiem opozīcijā strādās". Turklāt Zīle bija bažīgs, ka Dombrovska piedāvātajā modelī iespējama situācija, kurā premjera partija varētu koalīcijā palikt mazākumā un tikt nobloķēta, kas nebūtu pareizi.

"Visu Latvijai" līderis Raivis Dzintars uzsvēra, ka VL pozīcija paliekot nemainīga – partijai neesot iebildumu pret SC kā spēku, bet pret tā ideoloģiju. Ja SC būtu gatavs ievērot vienošanos ar VL-TB/LNNK priekšlikumiem – atzīt okupāciju un apsolīt nekad "necilāt" jautājumu par krievu valodas statusa maiņu, tad VL nebūtu nekādu problēmu ar SC strādāt arī vienā valdībā.

Dzintars arī uzsvēra, ka no sarunas ar prezidentu nebija manāmi nekādi signāli par to, ka Zatleram varētu būt iebildumi pret VL-TB/LNNK dalību valdībā, par ko neoficiāli politikas kuluāros runāts pēc vēlēšanām. Dzintars pieļāva, ka šādu neoficiālu apgalvojumu izplatīšana varētu būt saistīta ar vēlmi "karināt birkas" ar argumentiem, kurus nevar atklātā veidā atspēkot.

Jau ziņots, ka "Vienotība" ceturtdien valdes sēdē izlēmusi uzrunāt trīs partijas – Zaļo un Zemnieku savienību, "Saskaņas centru" un apvienību VL-TB/LNNK – par četru partiju koalīcijas veidošanu uz līdzvērtīgiem nosacījumiem visiem partneriem. Piedāvātais sadarbības projekts paredz arī vienoties par "tabu" jautājumiem – valsts valodas statusu, pilsonību un nepilsoņu tiesībām, kuru cilāšana ļautu premjeram pieprasīt "vainīgā" politiskā spēka ministru demisiju.

SC uz "Vienotības" aicinājumu piedalīties nākamās valdības veidošanā jau pauda gatavību atbalstīt Ministru prezidentu parlamentā un valdībā, pirms tam vienojoties par kopīgiem veicamiem darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!