Foto: LETA

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) valdes locekļi un Saeimas frakcijas deputāti ceturtdien tikšanās laikā ar Valsts prezidenta nominēto Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjera amata kandidātu Māri Kučinski secinājuši, ka var strādāt viņa vadītā valdībā.

To pēc abu politisko spēku pārstāvju tikšanās žurnālistiem paziņoja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Viņš informēja, ka tikšanās laikā ar premjera amatam nominēto Kučinski tika diskutēts par VL-TB/LNNK prioritātēm un interesējošiem jautājumiem. Diskusija bijusi ļoti konstruktīva, un VL-TB/LNNK pārliecinājusies, ka vairākos šim politiskajam spēkam ļoti būtiskos jautājumos Kučinskis varētu būt sabiedrotais.

Arī Kučinskis pauda, ka saruna ar VL-TB/LNNK bija ārkārtīgi produktīva un konstruktīva, tajā esot pārrunāts ļoti plašs jautājumu loks.

Pēc Dzintara stāstītā, Kučinskis apstiprinājis, ka attiecībā uz bēgļu jautājumu viņš apņemas valdības deklarācijā ierakstīt un stingri ievērot to, ka Latvija vairāk brīvprātīgi neuzņem patvēruma meklētājus, bet starptautiski ietur stingru pozīciju pret obligātajām kvotām.

Tāpat VL-TB/LNNK un Kučinskim ir kopīgs viedoklis, ka jāiet uz mērķi, lai valsts skolās izglītība notiktu latviešu valodā. Vēl politiķi ir vienisprātis, ka demogrāfija jānosaka kā viena no svarīgākajām prioritātēm.

Kā ziņots, "Vienotība" atbalstu Kučinskim vēl nesola, bet valdības veidošanas sarunās ir iesaistījusies.

Savukārt opozīcijas partijas neatbalstīs Kučinska valdību. Latvijas Reģionu apvienība un partija "No sirds Latvijai" ceturtdien paziņoja, ka vienojušās nebalsot par Kučinska vadīto valdību.

Premjera amata kandidāts iepriekš norādījis, ka jaunā valdība būtu jāveido pašreizējās koalīcijas trīs partijām. Viņš uzsvēris, ka gaidīs partijas "Vienotība" atbildi par to, vai tā ir gatava strādāt politiķa vadītā valdībā, un līdz sarunām ar "Vienotības" pārstāvjiem Kučinskis pagaidām izslēdza iespēju runāt ar mazajām partijām.

Pašlaik partneriem nav vienošanās par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, tomēr ZZS savā pārziņā vēlētos Finanšu ministriju, Zemkopības ministriju, Aizsardzības ministriju, Satiksmes ministriju un Veselības ministriju.

Savukārt nacionālās apvienības VL-TB/LNNK pārraudzībā solīts saglabāt Tieslietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, kā arī Kultūras ministriju.

Tas nozīmē, ka "Vienotības" pārziņā būtu Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Labklājības ministrija un Ekonomikas ministrija.

Tomēr "Vienotība" paudusi, ka nepiekritīs atbildības jomu sadalījumam pēc "pārpalikuma principa", ceturtdien paziņoja partijas līdere Solvita Āboltiņa, piebilstot, ka jaunās valdības veidošana ir jāsāk "no baltas lapas". Viņa norādīja, ka arī Tieslietu ministrijas pārraudzību var pieskaitīt pie "Vienotības" "sarkanajām līnijām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!