Foto: AFI
Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Revīzijas komisija trešdien sasauktajā sēdē nav konstatējusi pārkāpumus VL biedra Jāņa Iesalnieka rīcībā, kurš vairākos interneta portālos esot lietojis jēdzienu "inteliģentais antisemītisms".

Par to pastāstīja Revīzijas komisijas priekšsēdētājs Aldis Grunde.

Grunde norādīja, ka Iesalnieka darbībās pārkāpumi nav konstatēti un par šo izteicienu izraisītais konflikts esot mākslīgi radīts. "Tur apakšā nav nekā," viņš piebilda.

Savukārt VL biedra un Saeimas deputāta Visvalža Lāča rīcību, pieņemot darbā par deputāta palīgu savu meitu, komisija vērtējusi nedaudz bargāk. Pēc Grundes teiktā, komisija atzinusi, ka deputāta darbībās bijuši likuma pārkāpumi, bet pats Lācis informējis, ka meita jau iesniegusi atlūgumu, tādēļ Revīzijas komisija nolēmusi lūgt šo pārkāpumu izvērtēt partijas Ētikas komisijā un valdē.

Abu VL biedru rīcību lūdza izvērtēt TB/LNNK valde. Tas tika darīts pēc tam, kad VL biedri lūdza Revīzijas komisijai izvērtēt TB/LNNK biedra Emīla Jakrina rīcību, pieņemot labi apmaksātu darbu Ceļu satiksmes drošības direkcijā.

TB/LNNK atsaucās uz izskanējušo informāciju par to, ka Lāča meita pieņemta darbā un strādā par viņa palīdzi. Jau 2007.gadā KNAB vairākkārt norādījis, ka tas ir likuma par interešu konflikta novēršanu pārkāpums un neapšaubāms ētikas normu pārkāpums, norāda valde.

Tāpat vairākos interneta portālos VL biedrs, nacionālās apvienības Saeimas frakcijas darbinieks, konsultants Iesalnieks esot lietojis jēdzienu "inteliģentais antisemītisms". Tā rezultātā VL-TB/LNNK tikusi vainota antisemītismā un šī informācija kalpojusi par iemeslu nacionālās apvienības neiekļaušanai valdībā un atstāšanai opozīcijā.

"Uzskatām, ka šāda VL biedru rīcība ir neatbilstoša politiskajai ētikai un nacionālās apvienības mērķiem, tādējādi diskreditējot apvienības tēlu sabiedrības acīs," norādīja TB/LNNK valde. Šī iemesla dēļ tika lūgts izskatīt abu minēto VL biedru rīcību nacionālās apvienības Revīzijas komisijā.

VL līderis Raivis Dzintars atzina, ka vēlme izvērtēt partijas biedru iespējami apšaubāmu rīcību esot tikai normāla un viņam neesot šaubu, ka komisija šo darbu veiks pareizi un pieņems pamatotu lēmumu.

Runājot par Lāča rīcību, pieņemot par palīdzi savu meitu, Dzintars skaidroja, ka esot pats redzējis, kā viņa strādā, un paveiktais darbs liecinot par lielu kompetenci. Pēc būtības pārkāpumu viņš nesaskatot, kaut gan jādomā, kā tas izskatīsies sabiedrības acīs. Iespējams, ka būtu jāmaina likumu normas attiecībā uz šo jautājumu, pieļāva VL pārstāvis.

Savukārt attiecībā uz Iesalnieku Dzintars uzskata, ka pārmetumi viņam esot nepamatoti un antisemītiskie izteikumi nepamatoti piedēvēti, izvelkot tos no konteksta un sagrozot. "Patiesībā viņš vērsās tieši pret antisemītiskām izpausmēm," uzsvēra politiķis.

VL līderis atzina, ka šī gadījuma izvērtēšana komisijā būšot pat pozitīva, jo darīs galu baumām un partijas biedriem viss par šo lietu būs skaidrs.

Lācis sacīja, ka pārkāpumus savā rīcībā nesaskata, jo meita viņam esot ļoti laba palīdze un ar atbilstošu izglītību. Deputāts norādīja, ka darba attiecības neuzskata par mantiskām attiecībām, jo tās esot cilvēciskas attiecības. Viņš piebilda, ka 19 no 27 Eiropas Savienības valstīm deputāti radiniekus drīkst pieņemt par palīgiem un tur neviens nekā nosodāma nesaskatot.

Šonedēļ Lāča meita iesniegusi atlūgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!