Foto: RIA Novosti/Scanpix
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) iesniegusi priekšlikumus grozījumiem Izglītības likumā, kas paredz no 2015.gada 1.septembra pāriet uz izglītību bērnudārzos latviešu valodā.

VL-TB/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) grozījumus iesniedzis pirms likuma izskatīšanas trešajā, galīgajā, lasījumā.

Saeima 30.maijā noraidīja nacionālās apvienības iesniegto likumprojektu, kas paredz no 2014.gada 1.septembra pāriet uz mācībām bērnudārzos latviešu valodā, un nenodeva to izskatīšanai komisijās.

Cilinskis tagad rosina pieņemt tādus Izglītības likuma grozījumus, kas noteiks, ka pirmsskolas izglītību visās izglītības iestādēs, kas saņem finansējumu no valsts budžeta vai pašvaldību budžetiem, iegūst valsts valodā. Šie grozījumi stātos spēkā 2015.gada 1.septembrī.

Nacionālā apvienība iepriekš bija norādījusi, ka viņu ierosinājums var stāties spēkā arī 2015.gadā.

Iepriekš skatot priekšlikumu ar 2014.gada termiņu, to neatbalstīt aicināja Izglītības un zinātnes parlamentārā sekretāre Inga Vanaga (RP). Viņa aicināja "beidzot pārtraukt šo ieviesto tradīciju, ka virkni jautājumu, kas mums daudziem ir ļoti aktuāli, sākam risināt ar pašiem mazākajiem un ar tiem, kas ir vismazāk aizsargātie".

Iepriekš iesniegtie grozījumi Izglītības likumā paredzēja, ka visās pirmsskolas izglītības iestādēs, kas saņem valsts vai pašvaldības finansējumu, mācības notiek valsts valodā. Bērni, kuri līdz šim datumam jau sākuši pirmsskolas izglītības programmas apguvi, varētu turpināt mācīties dzimtajā valodā, ja vien pašvaldība vai privātā bērnudārza īpašnieks, ja bērnudārzs saņem publisko finansējumu, lēmis, ka to nodrošinās.

Šāda pati norma ir paredzēta arī VL-TB/LNNK frakcijas priekšsēdētāja iesniegtajos jaunajos priekšlikumos.

Likumprojekts neizslēdza īpašas dzimtās valodas un kultūras nodarbības mazākumtautībām, bet mācību valoda bērnudārzos būs latviešu valoda.
Visu valsts finansēto bērnudārzu pāreja uz izglītību latviešu valodā ir nepieciešama, lai Latvijā veidotos saliedēta un vienota sabiedrība, bērniem neatkarīgi no to etniskās piederības jau no mazotnes dodot iespēju uzaugt kopā un savstarpējā saziņā izmantot valsts valodu, uzsver nacionālā apvienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!