Foto: LETA
Tā dēvētā nacionālo spēku apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), strādājot pie jaunās valdības deklarācijas, rosinās efektivizēt valsts pārvaldi, tostarp pārskatīt ministriju skaitu, sacīja no VL-TB/LNNK saraksta 10.Saeimā ievēlētais deputāts Imants Parādnieks.

Viņš gan vēl nemācēja precīzi atbildēt, kādas ministrijas un ar ko VL-TB/LNNK skatījumā būtu apvienojamas, nosaucot tikai vienu ministriju - Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju -, kuras atsevišķa pastāvēšana apvienības skatījumā nebūtu vajadzīga.

Pēc viņa sacītā, pirmdien valdības deklarāciju veidojošajās darba grupās būs jau nopietnāka diskusija par par ministriju struktūras pārskatīšanu, pēc kā varētu arī sākties sarunas par ministru portfeļu sadali starp koalīciju veidojošajām partijām.

Tāpat kā Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un "Vienotības" pārstāvji, arī Parādnieks apgalvoja, ka sarunas par ministru krēslu sadalījumu vēl nav bijušas un patlaban tām arī nebūtu loģisks pamatojums. "Svarīgākais ir vienoties par darba principiem, reformām, tai skaitā Ministru kabinetā. Kad par to vienosimies, runāsim par ministru amatiem," teica jaunievēlētās Saeimas deputāts.

Viņš arī atsacījās nosaukt konkrētas ministrijas, kuras VL-TB/LNNK vēlētos vadīt. Prioritāte viņiem esot izglītības joma, bet tas nenozīmējot, ka viņi pieprasīs izglītības ministra krēslu. "Galvenais ir tas, kāds cilvēks tiks virzīts izglītības ministra amatam un kā tas saskanēs ar mūsu programmu," apgalvoja Parādnieks.

Neskatoties uz neoficiālo informāciju, ka iespējamais jaunais valdības sastāvs ir jau nokomplektēts, sestdien visu pašreizējās koalīcijas politisko partiju apvienību pārstāvji uzsvēra, ka sarunas par jaunās valdības ministru amatu sadalījumu un iespējamajiem kandidātiem nav notikušas, bet tās ir gaidāmas tikai nākamās nedēļas beigās, kad būs jau panākta vienošanās par programmatiskajiem uzstādījumiem un valdības deklarāciju.

Jau ziņots, ka pirmo 10.Saeimas koalīciju veidos pašreizējie partneri - "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un apvienība VL-TB/LNNK, apgalvoja "Vienotības" priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis.

Viņš uzsvēra, ka piektdien notikušajā topošās koalīcijas partneru sanāksmē visas apvienības sēdējušas pie viena galda un pieteikušas savus pārstāvjus nākamās valdības deklarācijas izstrādes darba grupām. "Sēdējām pie viena galda un nekādu domstarpību nebija," noraidot informāciju par VL-TB/LNNK atstāšanu ārpus koalīcijas, sacīja Kristovskis.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanisa aģentūrai LETA šodien atkārtoti apliecināja, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks ir gatavs valdībā sastrādāties gan ar VL-TB/LNNK, gan ar "Saskaņas centru", bet viņa rīcībā neesot informācijas, vai "Vienotība" izlēmusi VL-TB/LNNK koalīcijā neiesaistīt, bet slēgt ar to tikai sadarbības līgumu.

"Valdības pamatu veido ZZS un "Vienotība", tomēr vēlēšanu uzvarētājiem ir visas tiesības meklēt papildu koalīcijas partnerus. Kādā sastāvā jaunā valdība strādās, ir jāizlemj "Vienotībai" un jāpiedāvā ZZS. Esam atvērti sarunām un gaidīsim "Vienotības" lēmumu," teica Brigmanis.
Jau ziņots, ka 10.Saeimas vēlēšanās ir uzvarējusi apvienība "Vienotība", kurā apvienojās partijas "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai". "Vienotība" 10.Saeimā "Vienotība" ieguvusi 33 deputātu mandātus, SC - 29 mandātus, ZZS - 22 mandātus, VL-TB/LNNK - astoņus mandātus, "Par labu Latviju" (PLL) arī ieguvusi astoņus mandātus.

"Vienotības" pārstāvji jau iepriekš izteikušies, ka, visticamāk, koalīciju jaunajā Saeimā un valdību varētu veidot "Vienotība", ZZS un VL-TB/LNNK. Tomēr "Vienotība" par iespējamu sadarbību veic arī sarunas ar SC, neizslēdzot, ka SC varētu tikt piedāvāts kāda ministra amats. Pret to piesardzīgu attieksmi paudusi ZZS, savukārt pret SC iesaistīšanu klaji negatīvi noskaņoti ir VL-TB/LNNK pārstāvji. PLL jau ir paziņojusi, ka plāno atrasties "konstruktīvā opozīcijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!