Foto: LETA

Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK trešdien frakcijas sēdē tomēr izlēma, ka atbalstīs Kristapa Zakuļa kandidatūru Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja amatam, portālam "Delfi apstiprināja frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis.

Nacionālā apvienība iepriekš bija paudusi, ka iespējams atrast arī labākus kandidātus par Zakuli, un arī koalīcija pirmdien nespēja vienoties par atbalstu Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča un finanšu ministra Andra Vilka (V) virzītajam kandidātam.

Arī opozīcijā esošās apvienības "Saskaņas centrs" frakcijas plānos esot atbalstīt Zakuli, portālam "Delfi" sacīja frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. Īpaša lēmuma par šo jautājumu frakcijā gan neesot bijis, un balsojums plenārsēdē, "kā jau parasti par amatpersonām", SC deputātiem būs brīvs, tomēr noskaņojums frakcijā bijis kandidātam pozitīvs, lai gan daži deputāti izteikuši kritiskas piezīmes, stāstīja Urbanovičs.

"Vienotības" Saeimas frakcija atbalstu Zakulim bija apsolījusi bija jau iepriekš, un kā portālam "Delfi" atklāja trešdien Zakuli pavadošā Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Karīna Korne, arī neatkarīgo deputātu grupa solījusi FKTK vadītāja kandidātu atbalstīt.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības frakcija lēmumu pieņemšot ceturtdienas laikā, jo "mēs redzam arī labākus kandidātus", sacīja frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Kā piemēru viņš minēja Valsts kontrolieri Ingūnu Sudrabu, kuru gan ZZS šim amatam vēl nav uzrunājusi. Brigmanis atgādināja, ka viņai jau šī gada beigās beidzas pilnvaru termiņš Valsts kontrolē, kuras vadītājas amatu viņa atkārtoti vairs nevarēs ieņemt.

Brigmanis norādīja, ka FKTK vadītājam būtu jābūt cilvēkam, kurš sabiedrībā ir radījis sev lielu uzticību, savukārt Zakulis publiski esot zināms ļoti maz.

Trešdien Zakulis tiekas ar koalīcijā esošo Zatlera Reformu partiju, kā arī ar opozīcijas frakcijām "Saskaņas centru" un Zaļo un zemnieku savienību. Lēmums par viņa virzīšanu varētu būt zināms jau trešdienas vēlā pēcpusdienā.

Jau vēstīts, ka finanšu ministrs  un Latvijas Bankas prezidents konsultāciju rezultātā FKTK vadītāja amatam nolēma virzīt Zakuli. Zakulis patlaban ir SIA "Lattelecom" Drošības nodaļas vadītājs. Viņš ieguvis augstāko izglītību Latvijas Universitātē - bakalaura grādu ekonomikā un maģistra grādu biznesa vadībā, labi pārzina finanšu sektoru, viņam ir pieredze sadarbībā ar valsts drošības un tiesību aizsardzības iestādēm; iegūta arī tiesību zinātņu speciālista kvalifikācija un pieredze naudas atmazgāšanas novēršanas darbā.

Zakulis pieredzi ir ieguvis valsts drošības iestādēs, kā arī darbā banku un IT sfērās, kur vadījis drošības struktūras. Savukārt no 1995.gada līdz 2000.gadam Zakulis strādājis Satversmes aizsardzības birojā, bet no 2000.gadā līdz 2009.gadam - par AS "Swedbank" Drošības daļas vadītāju.Jau ziņots, ka līdzšinējā FKTK vadītāja Irēna Krūmane no amata nolēma atkāpties saistībā ar "Krājbankas" krīzi. Kā decembra sākumā informēja Krūmane, viņa pieņēmusi lēmumu atkāpties, jo uzskata, ka radītā spriedze ap viņas atrašanos šajā amatā kavē FKTK pilnvērtīgu darbu.

Krūmane FKTK priekšsēdētājas amatā bija kopš 2008.gada 28.aprīļa.

Saskaņā ar likumu FKTK priekšsēdētāju un viņa vietnieku amatā ieceļ Saeima uz sešiem gadiem pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra kopīga priekšlikuma. Pārējos padomes locekļus pēc viņu kandidatūru saskaņošanas ar Latvijas Bankas prezidentu un finanšu ministru amatā ieceļ un no amata atbrīvo priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!