Foto: LETA
"Demokrātisko patriotu" (DP) Rīgas domes (RD) frakcija un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK Saeimas frakcija vērsīsies pie RD "Vienotības" un LPP/LC frakcijām ar aicinājumu sasaukt domes ārkārtas sēdi un rosināt Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) demisiju, portālu "Delfi" informēja DP pārstāve Baiba Vanaga.

Abas frakcijas priekšlikumu ierosināt Rīgas mēra demisiju apsprieda saistībā ar Ušakova paziņojumiem par Nacionālo bibliotēku, līdzekļu šķērdēšanu un citām nelikumīgām darbībām pašvaldības uzņēmumos "Rīgas satiksme" un "Ceļu pārvalde" un viņa parakstu atbalstam referendumam, kas lemtu par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, vēsta Vanaga.

"(..) Šobrīd redzam, ka primāri RD deputātiem jādara viss, lai no amata atstādinātu neveiksmīgo Rīgas mēru Nilu Ušakovu, kas pierādījis sevi ne vien kā nesaimniecisku un rīdzinieku līdzekļu izšķērdētāju, bet arī kā krievu nacionālradikāļu atbalstītāju, parakstoties par referendumu, kas apdraud latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas esību Latvijā," uzsvēra VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Abas frakcijas vienojās par kopīgu darbu, gatavojoties nākamajām pašvaldību vēlēšanām 2013.gadā. Turpmāk abu frakciju pārstāvji tiksies un par dažādiem jautājumiem apspriedīsies katru nedēļu, vēsta Vanaga.

"Mums jau ir pieredze sadarbībā ar NA, esam atvērti, atklāti un gatavi piedāvāt savus priekšlikumus NA Saeimas darba grupām. Aicinu NA Saeimas deputātus izmantot tos resursus, kas pieejami RD DP frakcijai, kas var būtiski palīdzēt, risinot rīdzinieku problēmas. Mēs esam gatavi šādai pozitīvai izmantošanai", uzsvēra DP domes frakcijas vadītājs Jānis Mārtiņš Skuja.

Skuja arī atgādināja, ka DP arī pēc vēlēšanām jāpaliek kā biedrībai, taču tas neliegšot abām frakcijām kopīgi strādāt: "Tā būs iespēja darboties tiem cilvēkiem, kas nevēlas iesaistīties nevienā partijā, vai arī savu amatu dēļ nevar būt kādas partijas biedri vai atbalstītāji, bet vēlas dot savu ieguldījumu valstij svarīgu politisku lēmumu sagatavošanā".

Iepriekš vēstīts, ka Rīgas mērs un SC līderis Ušakovs paziņojis, ka ir piedalījies parakstu vākšanā par Satversmes grozījumu ierosināšanu par oficiālu divvalodību Latvijā. Ušakovs to pamatoja ar vēlmi solidarizēties ar cilvēkiem, "kuri vēlas saglabāt savas pašcieņas izjūtu".

Apvienībā "Vienotība" ietilpstošās PS valde ceturtdien nolēma aicināt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (ZRP) izvērtēt Ušakova atbilstību Rīgas domes priekšsēdētāja amatam saistībā ar viņa parakstīšanos par Satversmes grozījumiem.

Ministrs gan norādīja, ka tas "būtu politisks, ne juridiski likumpamatots lēmums", jo Rīgas domes priekšsēdētāja faktiskā rīcība nav likuma pārkāpums, tāpēc atstādināšana atbilstoši likumam nav iespējama. Tomēr Sprūdžs pauda "dziļu nožēlu par Ušakova nekonsekvento rīcību", jo SC neatbalsta valsts valodas noteikšanu krievu valodai, un pauda uzskatu, ka Ušakova rīcība būtiski samazina SC iespējas nākotnē iesaistīties Latvijas valdības darbā.

Satversmes grozījumu ierosinātāji ir biedrība "Dzimtā valoda", kuras līderi ir Vladimirs Lindermans, Jevgēņijs Osipovs un Aleksandrs Gapoņenko.

Centrālās vēlēšanu komisijas īstenotā parakstu vākšana ilgs visu novembri. Ja par Satversmes grozījumiem parakstīsies vismaz 154 379 pilsoņi, tie nonāks Saeimā. Pirmajā nedēļā tam, lai krievu valoda būtu otra valsts valoda Latvijā, savu atbalstu paudis 11 581 pilsonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!