Foto: LETA

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) plāno tikties ar Latvijas Reģionu apvienību (LRA), savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - ar partiju "No sirds Latvijai" (NSL).

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) otrdien pēc trīspusējās koalīcijas partneru tikšanās žurnālistiem sacīja, ka pašreizējās koalīcijas partijas turpinās diskusijas par iespēju paplašināt koalīciju, kaut arī "Vienotība", kā arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vēlētos turpināt sadarbību ar pašreizējiem partneriem.

Tikmēr VL-TB/LNNK uzskata, ka būtu jāveido plašāka koalīcija, pieaicinot LRA. Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pastāstīja, ka VL-TB/LNNK plāno tikties ar LRA un pārrunāt šo jautājumu.

"Vienotības" un ZZS nevēlēšanos, lai koalīcija paplašinās ar Latvijas Reģionu apvienību, kuluāros skaidro ar bažām, ka LRA koalīcijā strādās vienotā blokā ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Abu partiju 25 deputātu teorētiski iespējamais bloks būtu lielāks gan par "Vienotības" 23 deputātu, gan par ZZS 21 deputāta frakciju.

Pirms vēlēšanām nacionālā apvienība esot panākusi sava veida vienošanos ar LRA par kopīgo sadarbību. Ņemot vērā pašreizējās koalīcijas pārējo partneru iebildumus pret valdību veidojošo spēku skaita palielināšanu, VL-TB/LNNK ar Reģionu apvienību vēloties izrunāt, kā turpmāk rīkoties. Sākotnēji nacionālā apvienība esot vēlējusies, lai LRA valdībā tiek piešķirts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra postenis.

Saistībā ar nacionālās apvienības vēlmi veidot koalīciju ar LRA izskanējuši komentāri, ka no partijas "No sirds Latvijai" saraksta esot ievēlēti profesionālāki pārstāvji.

Savukārt viena no versijām, ar ko neoficiāli tiek skaidrota ZZS nevēlēšanās sadarboties ar LRA, ir Jelgavas mēra Andra Rāviņa (ZZS) un Jelgavas domes deputāta Daiņa Liepiņa (LRA) savstarpējais konflikts.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uz to atbildēja, ka ZZS plāno tikties ar NSL. Viņš to pamatoja ar to, ka gan LRA, gan NSL ir ievēlēti Saeimā, tad "kāpēc ar viņiem lai neaprunātos par kopējo darbu parlamentā".

Brigmanis atkārtoti uzsvēra - ZZS atbalsta esošo koalīciju pašreizējā sastāvā un uzskata, ka nav nekādas vajadzības paplašināt koalīciju.

Arī "Vienotība" uzskata, ka trīs partiju koalīcijai jāturpina darbs, jo ir jālemj par sarežģītiem jautājumiem, piemēram, nākamā gada valsts budžetu, akcentēja Straujuma. Viņa gan piebilda, ka "Vienotība" vēl lems, vai šonedēļ tikties ar LRA.

Tomēr, ja Valsts prezidents Andris Bērziņš nominēs premjera amatam "Vienotības" kandidātu, tad partijai būs jātiekas ar visām frakcijām, sacīja Straujuma.

Savukārt neoficiāli gan izskan viedoklis, ka ir maz ticams, ka koalīcija tiks paplašināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!