Foto: F64

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) neesot atkāpusies no neviena priekšlikuma demogrāfijas jomā, taču pēc summu precizēšanas finansiālās prasības demogrāfijas jomā sarukušas divas reizes, vienlaikus prasot mainīt atsevišķas valdības ieceres un aizstāt ar savējām.

Iepriekš nacionālā apvienība aicināja nākamā gada budžetā paredzēt papildus 31,6 miljonus latu demogrāfijas jomai, bet pēc konsultācijām ar LM par izvirzītajiem mērķiem nepieciešamo finansējumu papildus vēlamā summa samazināta līdz 16 miljoniem latu, pastāstīja VL-TB/LNNK līderis Imants Parādnieks.

Politiķis uzsvēra, ka nacionālā apvienība "stingri uzsver" nepieciešamību ieviest jau līdz šim minēto pasākumu kopumu, no kura tā nav atkāpusies. Iepriekš Demogrāfijas lietu apakškomisijā pēc pārējo frakciju vēlmes no demogrāfijas priekšlikumiem tika izņemti 2,5 miljoni latu, kuri bija paredzēti mājokļu atbalsta programmai. To vietā tika iekļauts finansējums mācību literatūrai viena miljona latu apmērā.

Atlikums bija 30 miljoni latu, taču tagad noskaidrots, ka budžetā jau bija divas pozīcijas, kuras pārklājās ar VL-TB/LNNK priekšlikumiem, skaidroja Parādnieks. Desmit latu nodokļu atvieglojums par apgādājamo personu veido 3,4 miljonu latu izdevumus un "dīvainais bērnu pieskatīšanas pabalsts" veido 3,8 miljonus latu, tādējādi izveidojas septiņi miljoni latu, kuri pārklājas ar politiskā spēka paredzētajiem tēriņiem, turpināja Parādnieks.

"[Šie septiņi miljoni latu] ir iestrādāti budžetā. Tie vienkārši būs jāizņem ārā," sacīja politiķis, norādot, ka notiks programmu aizstāšana. Piemēram, budžetā neesot jābūt gan minētajam 10 latu atvieglojumam, gan 20 latu atvieglojumam par apgādībā esošu bērnu - var tikt iekļauts viens no priekšlikumiem. Savukārt bērnu pieskatīšanas pabalsts neesot aktuāls, jo "māmiņa parti var izlemt, ko darīt ar "māmiņalgu"". VL-TB/LNNK vēlas, lai pieskatīšanas pabalstam paredzētie līdzekļi aiziet "māmiņu algās" jeb vecāku pabalstos. Līdz ar to VL-TB/LNNK prasībās paliekot 23 miljoni latu.

Tikmēr LM precizējusi, ka minimālās "māmiņu algas" paaugstināšana un maksāšana par bērniem līdz 1,5 gadu vecumam prasītu 8,6 miljonus latu , lai arī Parādnieks lēsis, ka tam būs nepieciešami 15 miljoni latu. Līdz ar to VL-TB/LNNK prasītā summa demogrāfijai sarūk no 23 miljoniem latu vēl par septiņiem miljoniem, izmaiņas ciparos skaidroja politiķis.

"Reāli mums budžetā ir jāatrod nieka 16 miljoni latu, kas ir 0,3% no budžeta. Par ko mēs runājam?" deputāts demonstrēja sašutumu par izteiktajām grūtībām atrast demogrāfijai nepieciešamos līdzekļus.

Kā ziņots, "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis un VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars apšauba, ka demogrāfijas jautājuma dēļ varētu krist Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) vadītā valdība.

Dzintars norādīja, ka viņu prioritātes ir mērķmaksājums bērnudārziem un to pieejamība, neapliekamā minimuma par apgādībā esošajiem bērniem celšana, "māmiņu algas" bērniem līdz 1,5 gadu vecumam un pakāpeniska minimālās "māmiņu algas" celšana.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK līdz šim bija aicinājusi nākamā gada budžetā iekļaut 31,6 miljonus latu pasākumiem, kas risinātu demogrāfijas problēmas un brīdinājusi koalīcijas partnerus, ka no tā esot atkarīgs, vai nacionālā apvienība atbalstīs nākamā gada budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!