Foto: LETA
"Norvēģijas upuri ir pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas - viņu islamizācijas politika noveda pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis," šādu viedokli mikroblogošanas vietnē "Twitter" paudis nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK" (VL-TB/LNNK) valdes loceklis Jānis Iesalnieks, izraisot sašutuma pilnas diskusijas, ka tādējādi "Visu Latvijai!" biedrs mēģina šo noziegumu attaisnot.

Kā ziņots, piektdien Oslo centrā notika sprādziens, kam sekoja asinspirts vadošās Darba partijas jauniešu nometnē, kuru sarīkoja 32 gadus vecais Anderss Bērings-Breivīks, kurš tiek saistīts ar labējiem ekstrēmistiem. Dažas stundas pirms teroraktu sākuma Bērings-Breivīks publiskoja savu manifestu, kurā izklāstīta vīzija par jaunu kristīgo krusta karu, kas jāuzsāk Eiropas tradīciju un kultūras glābšanai no islama kolonizācijas un marksistu kultivētā pagrimuma, kas sagrāvis konservatīvās ģimenes un nacionālisma vērtības. Tādējādi Iesalnieka viedoklis ir tuvs Bēringa-Breivīka paustajam.

Vēlāk svētdien pēcpusdienā partijas "Visu Latvija" mājas lapā publicētā paziņojumā iesalnieks gan uzsvēra, ka "nekad un nevienu brīdi neesmu attaisnojis Oslo masu slepkavu, vienīgi aicinājis aizdomāties par šī notikuma cēloņiem, lai no traģiskajiem notikumiem gūtu mācību un pasargātos nākotnē". Viņaprāt "Oslo slepkava ir slims cilvēks, kurš ar savu nežēlību un necilvēcību ir sodījis arī pats sevi".

"Tas, ko aicināju apzināties savā "Twitter" ierakstā, ka teroristi bieži rodas sociālu netaisnību rezultātā. Tā ir augsne, kas veicina šādu nelaimju iespējamību. Protams, arī nacionālo identitāti iznīcinoša rakstura multikulturālisms, var būt kā viens no šādu sociālu netaisnību piemēriem," paziņoja politiķis.

Viņš uzsver, ka tas nekādā ziņā neattaisno slepkavu, bet "liek par pienākumu analizēt notikušo un iespējami mazināt šādu notikumu atkārtošanos nākotnē, no kā pasargāta pilnībā nav neviena valsts". "Jebkura sociālā netaisnība ir jāuztver kā bumba ar laika degli, kas diemžēl var izpausties arī šādos veidos. Pēdējā gada laikā vairāku Rietumeiropas valstu līderi, tajā skaitā Vācijas kanclere Angela Merkele un Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, ir pauduši atziņu, ka piekoptā multikulturālisma politika ir bijusi kļūda. Piektdien šī kļūda kalpoja par vienu no iemesliem traģēdijai Norvēģijā," norāda Iesalnieks.

Virkne "Twitter" lietotāju uzskata, ka ir absurdi uzskatīt, ka Norvēģijas traģēdija ir multikulturālisma sekas. Diskusijā iesaistījies arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), kurš uzskata, ka tas ir "pilnīgi slims viedoklis", un norāda, ka ir "absolūti amorāli mēģināt attaisnot traku slepkavu". Citi pauda cerību, ka šādas pārdomas Iesalnieks izteicis mirkļa iespaidā, jo par "Visu Latvijai!" esot bijuši labākās domās.

Tomēr Iesalnieks diskusijās turpina uzsvērt: "Man nav problēmu pamatot savu viedokli ne tikai partijas, bet arī televīzijas skatītāju priekšā. Norvēģijas slepkavu radīja multikulturāļi."

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars par šādiem partijas biedra izteikumiem bija pārsteigts. "Man tas ir pārsteigums un jaunums, jo vainīgo meklēšana šādā situācijā ir lieka un nevajadzīga. Labākais, ko varam darīt, ir izteikt līdzjūtību Norvēģijas tautai un bojā gājušo ģimenēm," uzsvēra Dzintars un norādīja, ka vakar notikušais partijas VL-TB/LNNK dibināšanas kongress sācies ar klusuma brīdi, pieminot traģēdijā cietušos.

"Pazīstot Jāni, viņš ir cilvēks, kas mēģina analizēt un meklēt racionālas kopsakarības visās situācijās, bet šādai rīcībai nevar meklēt ideoloģiskus cēloņus. Tas ir iracionāls notikums un tam ar ideoloģiju nav nekāda sakara," uzsvēra Dzintars.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs solīja iepazīties ar diskusijas kontekstu un pārrunāt šos izteikumus ar Iesalnieku. Dzintars pauda pārliecību, ka neviens necenšas šādu necilvēcību attaisnot, tomēr norādīja, ka pretējā gadījumā šāds cilvēks, neatkarīgi no pieredzes un statusa, organizācijā vairs neatrastos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!