Foto: LETA
Nacionālās apvienība "Visu Latvijai!" – TB/LNNK ir uzdevusi ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim (V) vairākus jautājumus par Latvijas starptautiskām saistībām bēgļu uzņemšanā un valdības pozīciju šajā jautājumā, informēja apvienība.

Pēdējo nedēļu laikā no vairākām augstām valsts amatpersonām, tajā skaitā Latvijas ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska, ir izskanējuši apgalvojumi, ka, saistībā ar situācijas saasināšanos Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos, Latvijai būs jāizvērtē iespējas uzņemt daļu no bēgļiem, kuri lielā skaitā ierodas vai vēl tikai ieradīsies Eiropas Savienībā, norāda apvienība.

Tāpēc VL-TB/LNNK ministram jautājusi, vai Latvija jau līdz šim ir uzņēmusies kādas starptautiskas saistības (tajā skaitā iespējamā apsolījuma formā), kas varētu uzlikt tai par pienākumu uzņemt (tajā skaitā uz ierobežotu laiku) noteiktu skaitu vai noteiktas kategorijas bēgļus vai migrantus.

Tāpat apvienība interesējas, kāda ir Latvijas valdības pozīcija attiecībā uz potenciālu bēgļu vai migrantu uzņemšanu Latvijā uz ierobežotu laiku vai pastāvīgu uzturēšanos. Apvienību interesē, kādā izstrādes stadijā ir šī pozīcija un, ja plānots uzņemt imigrantus, "tad par kādu skaitu varētu būt runa".

Apvienību arī interesē ministra personiskais viedoklis par to, vai Latvijai vajadzētu uzņemt bēgļus vai migrantus no trešajām valstīm.

Jau ziņots, ka iepriekš valdība, lemjot par Latvijas pozīciju Eiropas Savienības tieslietu un iekšlietu ministru sanāksmei, izskatījusi vairākus variantus – stiprināt Latvijas dalību "Frontex" un patvēruma birojā, uzņemt bēgļus vai piešķirt papildu finansējumu attīstības sadarbībai, kas ir Ārlietu ministrijas kompetencē. Valdība nolēma stiprināt Latvijas dalību ārējo robežu aģentūrā "Frontex" un Eiropas Patvēruma birojā, taču par konkrētu papildu nosūtāmo robežsargu skaitu vēl norisināsies sarunas ar "Frontex".

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisijas (EK) 4.maija paziņojumā par migrāciju iezīmēti turpmākie EK plāni migrācijas politikas jomā, tajā arī uzsvērtas galvenās problēmas un pasākumu nepieciešamība, lai risinātu jautājumus, kas saistīti ar pastiprinātu nelegālo imigrantu pieplūdumu no Ziemeļāfrikas reģiona valstīm. Vienlaikus paziņojumā tiek piedāvāti iespējamie risinājumi un mehānismi, kas ļautu ārkārtas situācijā, piemēram, pastiprināta imigrantu pieplūduma gadījumā, atjaunot robežkontroli uz iekšējām robežām.

Plānots, ka 24.maijā EK nāks klajā ar priekšlikumu migrācijas, mobilitātes un drošības jomā saistībā ar situāciju Vidusjūras dienvidu piekrastē. Šis jautājums arī tiks iekļauts Eiropadomes darba kārtībā jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!