Foto: LETA

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments (IKSD) atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vēstulei pieprasīja Rīgas 80. vidusskolas direktorei, Rīgas domes deputātei Annai Vladovai (S) skaidrot viņas kā izglītības iestādes direktores rīcības motīvus. Departaments secinājis, ka Vladovai būtu jānošķir politiskā aktivitāte no skolas direktores amata.

Deputātes rīcību Izglītības kvalitātes valsts dienestam (IKVD) vērtēt aicināja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K). Šāds rosinājums nācis pēc tam, kad deputāte 10. maijā devās nolikt ziedus pie pieminekļa Uzvaras parkā.

Pēc domē paustā, Vladova ir iesniegusi paskaidrojumu par iepriekš minētajiem jautājumiem, kā arī norādes uz publiski pieejamiem informācijas avotiem, kur pausts viņas viedoklis par Krievijas Federācijas militāro agresiju pret Ukrainu.

Departaments, izvērtējot situāciju un veicot pārrunas ar Vladovu, uzskata, ka "viņai būtu nepārprotami jānošķir Rīgas domes deputātes politiskā darbība un pašvaldības kā dibinātas izglītības iestādes direktores rīcība, ņemot vērā likumdevēja noteiktās īpašās prasības izglītības iestādes vadītājam un pedagogam".

IKSD skaidro, ka izglītības iestādes vadītāja amats ir saistīts ar valsts funkciju īstenošanu izglītības jomā, proti, tas paredz veidot izglītojamo priekšstatus par sabiedrību, valsti un tās vērtībām.

Tādējādi izglītības iestādes vadītājam un pedagogam, kā skaidro departamentā, būtu jāapzinās, ka izglītības iestādes vadītājs un pedagogs nevarēs izmantot rīcības un vārda brīvību tik lielā mērā, kādā to varētu izmantot citu - ar izglītošanu nesaistītu - profesiju pārstāvji.

Domes departaments ir iepazinies ar Rīgas 80. vidusskolas audzināšanas programmu trīs gadu periodam un sasniedzamajiem rezultātiem, secinot, ka skolas audzināšanas programma veicina izglītojamā izpratni par vērtībām un tikumiem, sekmē kultūrvēsturisko pieredzi un nodrošina piederību un lojalitāti Latvijas valstij un Satversmei.

Tāpat IKSD norāda, ka skola organizējot pasākumus un aktivitātes, kas sekmē izpratni un stiprina izglītojamo patriotismu, lojalitāti un piederību skolai, novadam, pilsētai un valstij kopumā.

Departamenta speciālisti patlaban plāno 2022./2023. mācību gada 1. semestrī izvērtēt Rīgas 80. vidusskolas mācību un audzināšanas darba rezultātus kopsakarā ar skolas direktores novērtēšanā izvirzītajiem sasniedzamajiem rezultātiem.

Paredzēts vērtēt metodisko atbalstu skolas pedagogiem par audzināšanas programmas tēmu starpdisciplinaritāti un integrēšanu jaunajā mācību saturā un akcentējot izglītības iestādes vadītājam izvirzīto profesionālās darbības mērķu izpildes kvalitāti un sasniedzamo rezultātu izvērtēšanu.

Kā vēstīts, Muižniece savā "Twitter" kontā norādīja, ka Vladovas piedalīšanos ziedu nolikšanā pie Uzvaras pieminekļa IKVD esot jāvērtē saskaņā ar Izglītības likuma 30. panta 4. un 6. daļu.

Izglītības likuma 30. panta 4. daļa norāda, ka par izglītības iestādes vadītāju ir tiesīga strādāt persona, kurai ir nevainojama reputācija, kura ir lojāla Latvijai un tās Satversmei, tostarp nepārkāpj diskriminācijas un atšķirīgas attieksmes pret personu aizliegumu.

Savukārt tā paša panta 6. daļa norāda, ka, ja IKVD konstatē izglītības iestādes vadītāja vai viņa rīcību neatbilstamu, tad šai personai ir aizliegts ieņemt izglītības iestādes vadītāja amatu.

Vladova norādīja, ka deputāte nolēma 10. maijā nolikt ziedus par karā kritušajiem tikai pēc tam, kad ieraudzīja, kā ar traktoru aizvāca 9. maija ziedus, kas bija nolikti pie pieminekļa. Deputāte skaidroja, ka pie visiem notikumiem, kas norisinājās 10. maijā, ir jāvaino Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, kurš arī atļāva iepriekšējās dienas ziedu novākšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!