Veselības ministrija, pēc vienošanās ar Finanšu ministriju un valdībā lemto, šā gada budžeta grozījumiem nozares attīstībai ir pieprasījusi 53,5 miljonus latu, no kuriem 32,9 miljoni latu ir investīcijas ārstniecības iestāžu attīstībai saskaņā ar Ambulatorās un stacionārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju attīstības programmu.
Daļa finansējuma tiek novirzīts arī kā sadārdzinājuma segšana Eiropas struktūrfondu līdzfinansētajos projektos, informēja Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļā.

Šā gada budžeta grozījumos 24,8 miljoni latu tiek pieprasīti Veselības ministrijas kapitālsabiedrībām, lai tās, sniedzot visiem valsts iedzīvotājiem nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus, spētu nodrošināt to pieejamību un turpmāko institūciju attīstību.

Visvairāk – 8,9 miljonus latu - ir plānots novirzīt P.Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas attīstībai, pakāpeniski veidojot slimnīcu kā lielāko valsts ārstniecības iestādi ar augsta līmeņa pakalpojumiem, piemēram, invazīvā kardioloģija, radioloģija. No šā gada budžeta grozījumiem 6,5 miljonus latu ir plānots piešķirt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas infrastruktūras sakārtošanai, atbalstot uzsākto slimnīcu apvienošanu un iekļaujot tajā arī bērnu rehabilitācijas pakalpojumus.

Rīgas Austrumu slimnīcai no šā gada budžeta grozījumiem ir plānots piešķirt 2,5 miljonus latu infrastruktūras sakārtošanai, kā arī apvienošanās procesa veiksmīgai turpināšanai.

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā ir plānots ieviest digitālās tehnoloģijas, īpaši rentgenoloģijā. Šim mērķim no 2006.gada budžeta grozījumiem slimnīcai ir plānots piešķirt 1,2 miljonus latu. 1,7 miljoni latu ir plānots piešķirt Daugavpils psihoneiroloģiskajai slimnīcai, pacientu sadzīves un ārstēšanās apstākļu uzlabošanai un pakalpojuma pieejamības nodrošināšanai.

Papildus finansējumu no šā gada budžeta grozījumiem plānots novirzīt arī Strenču psihoneiroloģiskajai slimnīcai, slimnīcai "Ģintermuiža", Aknīstes psihoneiroloģiskajai slimnīcai, bērnu psihoneiroloģiskajai slimnīcai "Ainaži", lai šīs slimnīcas varētu izstrādāt tehniskos projektus plānotajiem rekonstrukcijas darbiem.

Pēc rekonstrukcijas darbu veikšanas šajās slimnīcās būs ievērojami uzlaboti pacientu sadzīves un ārstniecības apstākļi. Pacientu pieejamības uzlabošanai un energoefektivitātes nodrošinājumam papildus finanšu līdzekļi 2006.gada budžeta grozījumos tiek paredzēti arī Vecpiebalgas psihoneiroloģiskajai slimnīcai, Straupes narkoloģiskajai slimnīcai, rehabilitācijas centriem "Rāzna" , "Tērvete", "Vaivari" un "Līgatne". Aptuveni 800 000 latu ir plānots piešķirt mobilo medicīnisko iekārtu iegādei, lai nodrošinātu zobārstniecības pakalpojumu pieejamību, efektīvu tuberkulozes izmeklējumu veikšanu un asins preparātu savākšanu. Aptuveni 700 000 latu plānots novirzīt Rīgas Stradiņa universitātes attīstībai, nodrošinot kvalitatīvu cilvēkresursu sagatavošanu veselības aprūpē.

Lai attīstītu arī citas valstī esošās ārstniecības iestādes un uzsāktu pakāpenisku Ambulatorās un stacionārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju attīstības programmas ieviešanu, šā gada budžeta grozījumos aptuveni 8, 4 miljoni latu ir plānots piešķirt pašvaldību iestādēm. Visvairāk – 1,2 miljoni latu ir plānots piešķirt klīniskajai slimnīcai "Gaiļezers" sterilizācijas nodaļas medicīniskās aparatūras iegādei.

Valmieras slimnīcas attīstībai ir plānots piešķirt aptuveni 600 000 latu, tādējādi atbalstot veselības aprūpes institūciju apvienošanu Vidzemē. Savukārt Kurzemē veselības iestāžu apvienošanās atbalstam plānots piešķirt 500 000 latu Kuldīgas slimnīcai. Rēzeknes slimnīcai plānots piešķirt 500 000 latu, Liepājas slimnīcai 480 000 latu, aptuveni 400 000 latu plānots piešķirt Rīgas 1.slimnīcai un Jēkabpils rajona centrālajai slimnīcai, Jelgavas slimnīcas energoefektivitātes attīstībai plānots piešķirt 100 000 latu. Ventspils slimnīcai struktūrfondu projekta sadārdzinājuma segšanai plānots piešķirt 490 000 latu.

Telpu remontam Rēzeknes neatliekamās palīdzības stacijā ir plānots piešķirt 100 000 latu. Aptuveni 4 miljoni latu dažādiem investīcijas projektiem ir plānots novirzīt lokālajām pašvaldību slimnīcām.

Lai ministrijas institūcijas varētu sekmīgi realizēt savas pamatfunkcijas, šā gada budžeta grozījumos papildus tiek pieprasīti 10,5 miljoni latu. Aptuveni 9 miljonus latu plānots piešķirt veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!