Foto: AFI
Veselības ministrija (VM) rosina no nākamā gada sākuma kompensējamo zāļu sistēmā izplatīt tikai tās savstarpēji aizvietojamās zāles konkrētu slimību ārstēšanai, kas būs par 30% lētākas nekā 1.janvārī šo zāļu grupas lētākā medikamenta bāzes cena. Turpmāk VM plāno ik pusgadu šo medikamentu cenas pazemināt vēl par 10%. Savukārt dārgajām zālēm un medicīnas iekārtām, kuru cena ir virs 100 latiem, ministrija rosina noteikt lieltirgotavu uzcenojuma "griestus" – četrus latus.

To paredz ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē izskatītie grozījumi noteikumos par zāļu kompensēšanas kārtību.

Kompensējamo zāļu sistēmas A sarakstā iekļauj savstarpēji aizvietojamās zāles konkrētu slimību ārstēšanai. A sarakstā zāles ir sagrupētas tā dēvētajā "references grupā" - dažādu ražotāju zāles ar līdzīgu aktīvo vielu sastāvu. Katrai grupai ir noteikta references cena – tā ir šajā grupā lētākā medikamenta cena. Valsts visām A saraksta references grupas zālēm apmaksā tikai šīs grupas lētākā medikamenta cenu jeb references cenu. Ja ārsts izvēlas izrakstīt zāles, kuru cena pārsniedz references cenu attiecīgajā grupā, tam ir jābūt ārstnieciski pamatotam lēmumam.

VM priekšlikums paredz, ka nākamgad pirmajā pusgadā kā kompensējamās zāles izplata vienīgi tās, kurām iesniedzējs piesaka tādu kompensācijas bāzes cenu, kas ir vismaz par 30% zemāka nekā references cena attiecīgajā A saraksta grupā uz 2011.gada 1.janvāri. Pēc tam nākamajā pusgadā izplatāmo zāļu cenai būs jābūt vismaz par 10% zemākai nekā iepriekšējā periodā izplatīto zāļu cenai. Šos ierobežojumus ministrija vēlas attiecināt uz 2011. un 2012.gadu.

VM uzskata, ka šis pasākums ļautu samazināt A sarakstā iekļauto zāļu cenas par 30% un vairāk, bet atzīst, ka tā izpilde būs atkarīga no zāļu ražotāju iniciatīvas.

Tāpat VM rosina noteikt zāļu lieltirgotavu fiksēto uzcenojumu zālēm un medicīniskajām ierīcēm, kuru ražotāja cena pārsniedz 100 latus. VM priekšlikums paredz noteikt šādām zālēm un iekārtām uzcenojuma "griestus" četru latu apjomā.

VM uzskata, ka šis pasākums ļautu samazināt cenas zālēm ar ražotāja cenu virs 100 latiem un vienlaikus novērstu pretrunu, kas pašreiz pastāv starp vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzcenojumiem. Kā skaidro VM, pašreiz aptiekām ir noteikts fiksēts uzcenojums zālēm un medicīniskajām ierīcēm ar piegādes cenu virs 50 latiem, bet zāļu lieltirgotavām šie griesti ir noteikti procentos, tāpēc veidojas situācija, ka dārgajām zālēm un medicīniskajām ierīcēm vairumtirdzniecības uzcenojums desmit un vairāk reizes pārsniedz mazumtirdzniecības uzcenojumu.

Tāpat VM rosina ieviest pacienta līdzmaksājumu 50 santīmu apmērā par katru 100% kompensējamo zāļu recepti. VM norāda, ka "šāds līdzmaksājums paaugstinātu pacientu līdzestību zāļu lietošanā un neradītu nozīmīgu finansiālo slogu". Ministrija lēš, ka līdzmaksājuma ieviešana ietekmēs aptuveni 180 000 pacientu, tomēr nav paredzams, ka radīs nozīmīgu finansiālo slogu, it īpaši tāpēc, ka ārsti kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces uz receptes var izrakstīt līdz pat trīs mēnešus ilgam ārstēšanas kursam.

Ministrija norāda, ka izmaiņām kompensējamo zāļu sistēmā noteikti jāstājas spēkā nākamā gada 1.janvārī, lai VM varētu nodrošināt valdības lemto, ka veselības nozarē izdevumus nākamgad jāsamazina par 12 miljoniem latu.

VM aprēķinājusi, ka pacienta līdzmaksājuma ieviešana par recepti ļaus valsts budžeta izdevumus samazināt par 607 537 latiem, savukārt uzcenojuma "griestu" noteikšana dārgajām zālēm - samazinās valsts tēriņus par 465 000 latu.

VM atzīst, ka cenu samazinājums kompensējamo zāļu A sarakstā iekļautajām zālēm "ir perspektīvs un pašreiz nav aprēķināms, jo būs atkarīgs no ražotāju iniciatīvas".

Jau ziņots, ka Ministru kabinets ir vienojies par aptuveni 80 miljonu valsts budžeta izdevumu daļas samazinājumu 2011.gadā uz ministriju un to padotības iestāžu finansējuma samazinājuma rēķina. Lielākais samazinājums būs satiksmes jomai - 18,2 miljonu latu apmērā, veselības jomai – 12,3 miljonu latu apmērā, labklājības jomai – 11 miljonu latu apmērā.

Valdība otrdien, turpinot darbu pie nākamā gada budžeta, atbalstīja arī izmaiņas likumos, lai ieviestu jau iepriekš atbalstīto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes pieaugumu, "mājokļa nodokļa" dubultošanu, palīgēku aplikšanu ar "mājokļa nodokli" no 2012.gada un iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu. Kopumā budžeta ieņēmumus plāno palielināt par 156,96 miljoniem latu, bet, nepalielinot sociālās apdrošināšanas iemaksas daļu pensiju 2.līmenī, valsts iegūs vēl 44,9 miljonus latu, ko arī plāno ieskaitīt konsolidācijas pasākumos.

Valdība turpina saspringtu darbu pie nākamā gada budžeta projekta, kuru cer iesniegt Saeimā jau 7.decembrī. Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie priekšlikumi iepriekš paredzēja nākamā gada budžeta konsolidāciju aptuveni 280 miljonu latu apmērā, par šo skaitli arī panākta vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem. Valsts budžeta deficīts nākamgad nedrīkst pārsniegt 6% no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!