Foto: LETA

Veselības ministrija (VM) gatavo divus informatīvos ziņojumus par papildu finansējuma pieprasījumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem par pacientu ārstēšanu pēc izslimotas Covid-19 saslimšanas, no kuriem viens būs 2 miljonu eiro pieprasījums šo pacientu rehabilitācijai, trešdien, 21. aprīlī, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja VM Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka.

Kā atklāja Janka, viens no tiem būs "post-Covid-19 pacientu ārstēšana un dinamiskā novērošana", savukārt otrs, kuru plāno iesniegt valdībā jau maija beigās, ir par rehabilitāciju.

VM lūgs Covid-19 izslimojušo pacientu rehabilitācijai piešķirt papildu 2 miljonus eiro gadā. "Ir grūti pateikt, vai tas būs vajadzīgs arī nākošos gadus, jo slimība ir jauna," sacīja Janka, piebilstot, ka finanšu pieprasījums rehabilitācijai būs pirmais, ko VM sniegs valdībai skatīšanai.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksne, kura arī pēta Covid-19 sekas uz pacientu veselību, Saeimas komisijā stāstīja, ka Covid-19 pārslimojušie pacienti ir vairāku veidu: vieni ir tādi, kas apmēram mēneša laikā atgriežas stacionārā atkārtoti ar dažādām pataloģijām, tai skaitā, trombotiskām un akūtām. Viņa piebilda, ka tādu nav sevišķi daudz, piemēram, martā RAKUS tādi bija aptuveni 40.

Viņa stāstīja, ka ir novēroti pacienti trīs līdz sešus mēnešus pēc pārslimošanas, kuriem, pēc viņas domām, vajadzētu veikt tālākus radioloģiskus izmeklējumus, kā arī specifisku anketēšanu, apzinot pacienta sūdzības, tāpat aptaujāt arī viņa ģimenes ārstu, ja rodas aizdomas, ka pacients pats var savu veselības stāvokli adekvāti nenovērtēt, ja ir centrālās nervu sistēmas un kognitīvās problēmas.

"Mums liekas, ka izmeklēt vajadzēs cilvēkus tad, kad viņi izrakstās no slimnīcas un pabeidz darba nespējas lapu, apmēram pēc mēneša, ja viņš pats nesūdzas," skaidroja Vīksne.

Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" vadītāja Anda Nulle komisijā sacīja, ka ir grūti aprēķināt, cik daudz līdzekļu būs nepieciešams, jo nav zināms konkrēts pacientu skaits, tomēr viņa norādīja, ka finansējums būs nepieciešams, lai izvairītos no pacientu prioritizēšanas. Tāpat viņa atklāja, ka vairāk nekā 200 Covid-19 izslimojušu pacientu ir bijuši rehabilitācijā centrā "Vaivari".

Jau iepriekš vēstīts, ka pēc Covid-19 izslimošanas veselības problēmas var saglabāties jebkurā vecuma grupā, žurnālistus informēja Latvijas infektoloģijas centra Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītāja, reanimatoloģe Inga Krupnova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!